Deformálódott koponyára bukkantak az orosz Stonehenge-nél

2015.07.30. 18:51

Oroszország Stonehenge-énél találták meg azt a deformálódott koponyát, amely már most fellelkesítette az ufóhívőket – valószínűleg azonban nem egy földönkívülihez, hanem egy koponyahosszabbítást alkalmazó törzs tagjáé volt.

Az orosz Stonehenge-nek is nevezett, 4-5000 éves Arkaim település mellett találták meg azt a deformálódott koponyát, amelyről egyelőre nem tudni pontosan, milyen kultúrához tartozhatott. Bár az emberi koponyák mesterséges megnyújtása nem egyedülálló eset, 

ezen a területen még nem találtak rá bizonyítékot. 

Mesterségesen hosszították a koponyát

Az ufóhívők rögtön lecsaptak a furcsa leletre, de a maradványokat megtaláló kutatók szerint egyszerű a magyarázat a koponya különös alakjára. 

A koponya valószínűleg egy szarmata kultúrához tartozó nőé volt, és kötözéssel deformáltákForrás: CEN

Maria Makurova, az egyik régész, aki megvizsgálta a koponyát, az orosz TASZSZ hírügynökségnek elmondta: valószínűleg a szarmata kultúrához tartozó nőé volt, és gyerekkora óta elköthették a fejét azért, hogy így nézzen ki. 

Egyelőre nem tudni, miért tették

A szarmata kultúra a mai Ukrajna, Kazahsztán és Oroszország déli részén létezett az 5. század környékén, így 

a deformálódott fejű asszonynak valószínűleg semmi köze nem volt az Arkaimot építő emberekhez. Egyelőre nem tudni, hogy a törzs miért hosszabbította meg mesterségesen tagjai koponyáját, a következő lépés ennek feltárása lesz. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK