Már húsz éve gyűjti a skalpokat az üstökösvadász

SOHO
Vágólapra másolva!
A kutatók reményei szerint augusztusban fedezheti fel háromezredik üstökösét az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal és az Európai Űrügynökség napfigyelő műholdja, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) - jelentették be a NASA Goddard Űrkutatási Központjában.
Vágólapra másolva!

A műholdat húsz éve, 1995-ben állították a Föld és a Nap közötti pályára, hogy "alig" 20 millió kilométeres távolságból gyűjtsön adatokat központi csillagunk "szokásairól" és "viselkedéséről". A küldetés igen sikeresnek bizonyult, hiszen például a SOHO koronográf nevű műszere segítségével képes megfigyelni a Nap légkörét, amely több milliárdszor haloványabb, mint csillagunk korongja.

A SOHO szolgáltatja mind a mai napig a legtöbb adatot a Napon megfigyelhető nagy erejű robbanásokról, az úgynevezett koronakidobódásokról

, amelyek során a napkorona egy darabja lökődik ki a világűrbe, több tízmillió tonna szuperforró gáz indul útnak.

A SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) egy 1995-ben elindított napfigyelő műhold, az ESA és a NASA közös programja. Forrás: Wikimedia Commons

Az üstökösvadász

Különösen eredményesnek bizonyult a SOHO az üstökösvadászatban. A műhold pályára állítása előtt csupán tucatnyi üstököst fedeztek fel az űrből, a Földről 1761 óta pedig 900 kométát észleltek - olvasható a PhysOrg hírportálon.

- fogalmazott Joe Gurman, a SOHO-küldetés kutatója.

Mint kiemelte, a műhold különlegessége, hogy képes megfigyelni az úgynevezett napsúroló üstökösöket,

vagyis azokat a kométákat, amelyek rendkívül közel merészkednek csillagunkhoz.

Forrás: NASA

Egy gigászi üstökös halála

A SOHO által észlelt égi vándorok 85 százalékát az úgynevezett Kreutz-üstökösök teszik ki, amelyeknek főbb jellemzője, hogy nagyon hasonló pályán haladnak. A feltételezések szerint egyetlen gigantikus üstökös robbant szét évezredekkel ezelőtt, és a kozmikus kataklizma törmeléke tér időről időre vissza a Nap közelébe.

Átlagosan háromnaponta fedeznek fel egy-egy új Kreutz-típusú kométát,

ezek napsúroló üstökösök, amelyek nem élik túl a csillagunkkal való találkozást. Az eddigi megfigyelések során csupán a Lovejoy-üstökös úszta meg a Nappal való randevút.