Őskori kerámia- és állatcsontok töredékeit, és egy leégett ház omladékát is megtalálták a Hegyfok utcában egy csatornaépítés során. A leletek a nagyrévi kultúrához tartoznak.

Egyedülálló régészeti leletek kerültek felszínre Budapesten a XXII. kerületi Hegyfok utcában, a BKISZ beruházás keretében zajló csatornaépítés során. A vizsgálatok eredményeként a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai egy több ezer éves, kora bronzkori település részletét azonosították. 

Felszínre hozzák az egyik felfedezett kerámiát, amelyet egy budafoki csatornaprojekt közben találtakForrás: Origo

Kerámia, állatcsontok és ház maradványai

A munkagödörben őskori kerámia- és állatcsontok töredékeire, illetve faszenes, égett földrétegre leltek, valamint egy leégett ház omladékának maradványai is előkerültek.

A leletek a nagyrévi kultúrához tartoznakForrás: Origo

A nagyrévi kultúrához tartoztak

A kerámiaanyag előzetes elemzése során megállapították, hogy a kora bronzkori, nagyrévi kultúra (Kr.e.: harmadik évezred második fele) műveltségét hordozó emberek éltek ekkor a mai Budafok területén.

A munkagödörben őskori kerámia- és állatcsontok töredékeire, illetve faszenes, égett földrétegre leltek, valamint egy leégett ház omladékának maradványai is előkerültekForrás: Origo

Jellemző edénytípusaik mellett csonteszközök, pattintott kőeszközök, sőt bronztárgyak maradványai is napvilágra kerültek, valamint táplálkozási szokásaikra utal a nagy mennyiségű állatcsont és kagylóhéj.

Az egyik kerámia, amit a feltárás során felszínre hoztakForrás: Origo

Nem egyedülállóak a leletek

Ezen a területen már 1954-ben is kerültek elő hasonló korabeli leletek, a mostani ásatás azonban számos új információval gazdagította a területről alkotott ismerteket.

A leletek alapján a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai egy több ezer éves, kora bronzkori település részletét azonosítottákForrás: Origo

A régészeti feltárást követően a csatornázási munkálatok a tervezett ütemben zajlanak tovább.