A hörcsögök nem sok látható jelét adják annak, hogy elégedettek-e a környezetükkel. Brit kutatók azonban úgy vélik, megtalálták a módját, hogyan mérjék a hörcsögök boldogságszintjét.

Mindenki, aki tartott már házi kedvencként hörcsögöt, szembekerült azzal a problémával, hogy nem tudta eldönteni, boldog-e az állata, vagy legalább elégedett-e a lakókörnyezetével. A hörcsögök nem sok visszajelzéssel szolgálnak, ezért két brit kutató, Emily Bethell és Nicola Koyama a liverpooli John Moores Egyetemről elhatározta, hogy keres valamilyen eljárást, amellyel meghatározható az állatok „boldogságszintje”.

Az állat optimistábban viselkedik, ha boldog

Az úgynevezett döntéssúlyozás módszerét alkalmazták. Ennek lényege, hogy egy állat (beleértve az embert is) optimistábban viselkedik, ha jól érzi magát. Más állatokon már végeztek ilyen tanulmányokat, de hörcsögökön még soha.

Szíriai aranyhörcsög (Mesocricetus auratus)Forrás: Wikimedia Commons

Az új tanulmányban egy 30 hörcsögből álló csoportot tanítottak be arra, hogy a ketrec bizonyos helyeire tett vizes palackokat a cukros vízzel társítsák, amit a hörcsögök nagyon szeretnek, más helyekre rakottakat pedig a keserű kininnel, amit viszont utálnak.

Luxusketrec és spártai körülmények

Ezután kettéosztották a csoportot. Az állatok egyik felét igazán szemrevaló ketrecekbe helyezték, rágható játékokkal, kerekekkel, friss faforgács alommal. A másik felét sokkal spártaibb körülmények közé tették.

Szíriai aranyhörcsög (Mesocricetus auratus)Forrás: Wikimedia Commons

Ezt követően a kutatók több palackot helyeztek el az eredeti ketrecben, egyeseket cukros vízzel, másokat kinines, illetve sima vízzel töltve, majd kipróbálták, hogyan reagálnak a hörcsögök, ha visszahelyezik őket.

A boldog hörcsögök több rizikót vállalnak

Az alaphipotézis az volt, hogy a boldog hörcsögök nyitottabbak az új palackok kipróbálására, hátha azok valami finom édességet tartalmaznak. A kísérlet igazolta a kutatók elképzelését.

Azok a hörcsögök, amelyeket jó körülmények között tartottak, hajlamosabbak voltak az ismeretlen palackok kipróbálására, mint a mostoha viszonyok között tartott társaik. A feltehetően kevésbé boldog hörcsögök nemigen kockáztattak, hanem általában azokhoz az itatókhoz mentek, amelyekről korábban már megtanulták, hogy édes vizet adnak.

A bizonyítás még várat magára

Bár a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmány nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a hörcsögök egyik fele valóban boldogabb volt, mint a másik, azt viszont valószínűsíti, hogy az állatok jobban érzik magukat jobb körülmények között. Ez persze nem túl meglepő, hiszen ezzel valószínűleg mindenki így van.