A bonobók kiáltása kezdetleges beszéd lehet

bonobó
Hím bonobó
Vágólapra másolva!
A gyerekekhez hasonlóan a bonobó majmok is határozott hangokkal kommunikálnak, egy svájci kutatócsoport szerint kiáltásuk a nyelvi fejlődés egy korai stádiumának a jele.
Vágólapra másolva!

Az embergyerekek hangokkal kommunikálnak, amelyek megértéséhez szükség van a körülmények, a kontextus ismeretére.

A hangok változékony és szövegkörnyezettől független alkalmazása a nyelvkutatók szerint a beszéd előfeltétele, ezért eddig kizárólagosan emberi képességnek tartották.

A bonobók kiáltása változtatás nélküli, azaz minden helyzethez tartozik egy saját, tisztán meghatározható hang. Zanna Clay, a Neuenburgi Egyetem kutatója és munkatársai a PeerJ című szaklapban mutatták be tanulmányukat, amely szerint viszont a majmok "csipogó" hangja különböző szituációkban is hasonlóan hangzik.

Köztes állapot

A Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Salonga Nemzeti Park vad bonobóinak rövid, magas csipogó hangját elemezték a szakértők. A hangokat az állatok zárt szájjal, a legkülönfélébb szituációkban képezték - legyen szó táplálkozásról, pihenésről, futásról, vitáról, riadóról, fészeképítésről vagy a bunda ápolásáról.

Ezek a hangok alig változtak a különböző szituációkban. Csak a negatív érzelmek, például agresszió hatására különbözött a hang a fajtársakétól: áthatóbb és magasabb lett. A semleges és pozitív helyzetekben ellenben nagyon hasonlóan hangzottak. Ekkor tehát az embergyerekekhez hasonlóan a hangok megértéséhez szükséges a kontextus ismerete.

Hím bonobó Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók szerint ezért a bonobók által kiadott sípoló hang a teljesen kötött és a változékony kommunikációs forma közötti köztes állapotot jelzi.

A bonobók képessége így a nyelvi evolúció egy fontos fejlődési szakaszát példázza,

amely becslések szerint 6-10 millió évvel ezelőtt bukkant fel először az ember és más emberszabásúak elődjénél.

Hasonlóság az emberek és állatok között

Több és nagyobb tanulmányokat kell végeznünk, mielőtt megállapítanánk az ember egyedülállóságát" - fejtette ki Zanna Clay.

A bonobó (Pan paniscus) más csimpánzoknál filigránabb és békésebb faj. A korábban hegyi csimpánzként ismert faj a közönséges csimpánzokkal (Pan troglodytes) együtt alkotja a csimpánzok nemét.