Sok oroszlán vízilóborjat győz, gondolják az oroszlánok

2015.08.07. 12:09

A felnőtt vízilovak ellen egy egész oroszlánfalkának sincs esélye, de az elkóborolt borjakat időnként sikerül elejteni. A videó egy ilyen zsákmányszerzést örökít meg, ahol azonban az események váratlan fordulatot vettek.

Afrika legveszélyesebb állatát nem a ragadozók vagy a mérges kígyók közt kell keresni. A szavannák vizes területeinek az ura egyértelműen a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius). A vízilovaknak évente több ember esik áldozatul, mint az összes többi afrikai állatnak együttvéve. Az adatok nagy szórást mutatnak, de még a legmérsékeltebb becslések szerint is évente több mint 300 (egyes adatok szerint ezres nagyságrendű) halálos baleset írható a vízilovak számlájára.

Még a ragadozók is félnek tőlük

A ragadozók sem igen mernek kikezdeni a majdnem félméteres agyarakkal felfegyverzett, 1500-3500 kilogramm tömegű, meglepően gyors és agresszív, vastag bőrű párosujjú patásokkal.

Vízilóborjúra támadó oroszlánForrás: La verdadera Africa/You Tube

A vízilovak simán kettéharapnak egy krokodilt, és jaj annak a ragadozónak, amely a borjaikra támad.

Ennek ellenére az oroszlánok nagy falkában néha engednek a csábításnak, és megpróbálnak elragadni egy-egy védtelennek tűnő vízilóborjat. Ilyen jelenetet örökítettek meg a La verdadera Africa (Az igazi Afrika) oldalon közzétett videón.

Szégyen a futás, de hasznos

Az oroszlánok megpróbálják kihasználni az alkalmat, hogy elragadják az anyjától elcsellengett vízilóborjat. Sokáig úgy tűnik, a borjú sorsa megpecsételődött. Ekkor azonban felfigyel borja sikítozására az anyja és még néhány társa, és a kis állat segítségére sietnek. Az oroszlánok jobbnak látják, ha saját bőrüket mentik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK