Újabb taggal bővült a mélytengeri szörnyek illusztris társasága – tűhegyes fogaival és világító „horgászbotjával” a most felfedezett horgászhalfaj inkább hasonlít egy földönkívülire, mint halra.

 

A horgászhalalakúak (Lophiiformes) furcsa, ám annál figyelemreméltóbb élőlények. Viszonylag ritkán „találkozhatunk” velük, ami nem csoda, hiszen a több mint 200 fajt számláló csoport tagjai az óceánok mélyén, 500 méternél is mélyebben élnek.

Ebben a mostoha környezetben a túlélés igazi kihívás – alacsony hőmérséklet, sötétség, hatalmas nyomás és kevés táplálék teszi próbára az itt lakókat, így nem meglepő, ha testük szokatlanul alkalmazkodott. A horgászhalalakúak legjellegzetesebb ismertetőjegye a fejük elején található, horgászbotra emlékeztető, fénylő nyúlvány. A világítószervben legtöbbször fényt kibocsátó baktériumok élnek (biolumineszcencia). Ennek segítségével csalják csapdába áldozataikat.

A mélység apró szörnye

A Lasiognathus dinema sem nélkülözi ezt a kelléket. Az 1000-1500 méter mélyen élő fajra a Mexikói-öböl északi részének vizében bukkantak a Nova Southeastern University Oceanographic Center (NSU-OC) kutatói.

Összesen három példányt gyűjtöttek be, mindegyikük nőstény. Testük hossza 3-tól 9 centiméterig terjed. Bár hímeket nem találtak, ismerve a horgászhalak nemi kétalakúságát, sokkal kisebbek lehetnek a nőstényeknél.

Lasiognathus dinemaForrás: Theodore Pietsch, Ph.D. University of Washington

„Mint tudós, úgy gondolom, hogy rengeteg mindent tanulhatunk még az óceánokról. Minden alkalommal, mikor mélytengeri kutatóexpedícióra indulunk, jó eséllyel találunk valami újat – az élet ezekben a mélységekben egészen elképesztő” – mondta dr. Tracey Sutton, az NSU-OC kutatócsoportjának tagja. Az új felfedezést a Copeia szaklapban írták le.