Halálos fegyver a mérgező béka feje

béka, méreg
Aparasphenodon brunoi
Vágólapra másolva!
Öt órán keresztül tartó pokoli fájdalom, amely lassan terjed fel a karokon – ezt tapasztalta Carlos Jared herpetológus, amikor egy különleges, mérges békafaj példányait tanulmányozta. Az állat nem csupán mérget termel, de be is injektálja azt az agresszor szervezetébe. Két ilyen elven védekező faj is él Brazíliában.
Vágólapra másolva!

Az nem újdonság, hogy sok kétéltű állít elő mérget bőrmirigyeik révén, ezek azonban csak akkor mérgeznek, ha a ragadozó megeszi a békákat.

A szakember által vizsgált Corythomantis greeningi azonban teljesen más – a koponyából kiálló csontos tüskéivel szúrta át Jared kezét. Az élmény nem volt kellemes, a kutató viszont még így is szerencsésnek mondhatja magát, mert a két szúrós békafaj közül a „kevésbé veszedelmessel” találkozott.

Corythomantis greeningi Forrás: Carlos Jared/Butantan Institute

Veszedelmesek

Az Aparasphenodon brunoi feje szintén tüskékkel borított, társánál azonban durvább dolgokra képes. A kutatók kiszámolták, hogy

egyetlen grammnyi méreganyaga 300 ezer egeret vagy körülbelül 80 embert ölne meg.

Ugyanennyi mennyiségű toxinnal kalkulálva a Corythomantis greeningi 24 ezer egérrel vagy 6 emberrel végezne. Jared ennek persze csak a töredékét kapta, így maradhatott életben.

A Corythomantis greeningi koponyája Forrás: Carlos Jared/Butantan Institute

Így védekeznek

A tanulmányozott békafajoknál az orrot, az állkapcsot és a fej hátulsó részét borítják tüskék. A bőrmirigyek a tüskék tövében találhatók. Amikor valaki megfogja a veszélyes kétéltűeket, a méregtermelés beindul, a békák pedig tüskés fejüket a támadóba döfködik. Bár a Corythomantis greeningi mérge kevésbé toxikus, tüskéi és bőrmirigyei nagyobbak, így több méreganyagot állít elő.

Aparasphenodon brunoi Forrás: Carlos Jared/Butantan Institute

A kutatásban szereplő békafajokat egyébként már évtizedek óta ismeri a tudomány, részletesebben viszont most először tanulmányozták őket. Az eredményeket a Current Biology című szaklapban publikálták.

Külsejét megváltoztatni képes békafajt fedeztek fel http://www.origo.hu/tudomany/20150402-kulsejet-valtoztatni-kepes-bekafajt-fedeztek-fel.html