Napjainkban már egyre többen tudják, hogy a víziló egyáltalában nem az a békés behemót, amilyennek első pillantásra látszik. A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban felvett támadás azonban még tőlük is szokatlanul agresszív viselkedést örökített meg. Felkavaró képsorok következnek!

Alig néhány napja mutatott be az Origo egy videót arról, hogyan futamít meg néhány víziló egy egész oroszlánfalkát. 

Cserkésző nílusi vízilóForrás: Wikimedia Commons

A mostani videón látható jelenet – ahol az iszapba ragadt impalát támadja meg a víziló – azonban talán még az előbbin is túltesz.

Afrika legveszedelmesebb állata

Afrika legveszélyesebb állata nem az oroszlán vagy a krokodil, hanem a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius).

A nílusi víziló a fekete kontinens legveszélyesebb vadállataForrás: Wikimedia Commons

A vízilovaknak évente több ember esik áldozatul, mint az összes többi afrikai vadállatnak együttvéve. Az adatok nagy szórást mutatnak, de még a legmérsékeltebb becslések szerint is évente több mint 300 (egyes adatok szerint ezres nagyságrendű) halálos baleset írható a vízilovak számlájára.

Eddig úgy tűnt, hogy nyilvánvaló ok nélkül a víziló nem támad. A Kruger Nemzeti Park által most közzétett videón látható jelenetre azonban nem könnyű magyarázatot találni.

Az impala talán még nem is sejti a végzetétForrás: Kruger National Park

Cseberből vederbe

A felvételen egy oroszlán elől iszapos-mocsaras területre menekült, és onnan kievickélni próbáló impala látható.

Az oroszlán természetesen nem kockáztatja az elsüllyedést, inkább a partról szemléli az eseményeket.

Váratlanul két víziló bukkan fel az impala közelében. Eleinte úgy tűnik, nem nagyon vesznek tudomást az iszapban vergődő állatról, de hirtelen megváltozik a helyzet.

Az egyik – valószínűleg hím – víziló megfordul és egyenesen az impala felé úszik, rátámad és brutálisan végez vele.

A szerencsétlen állat alán a vergődésével hívta ki maga ellen a sorsot, vagy a víziló veszélyeztetve érezte a területét és azért támadt, a pontos ok nem ismert. Bár a videóból nem derül ki, de valószínű, nem ettek a megölt impalából, annak ellenére, hogy a dögevés nem teljesen idegen a vízilovaktól.

Kannibál hajlamok

A víziló elsősorban növényevő. Éjszakánként akár 40 kilogrammnyi füvet is legelhet. Nem vadászik aktívan más növényevőkre, de eddig már kétszer megfigyelték, hogy egy víziló a fajtársa teteméből lakmározott.

A faj elterjedését ábrázoló térkép. A piros szín a vízilovak múltbéli, a zöld pedig a jelenlegi életterét jelöliForrás: Wikimedia Commons

„A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park déli részén keltem át egy folyón, amikor megpillantottam két vízilovat a vízben egy krokodilokkal körülvett, erősen oszló vízilótetem mellett” – mondta el Leejiah Dorward, a londoni Imperial College doktori hallgatója. Nem tűnt különösnek a látvány egészen addig, amíg észre nem vettem, hogy az egyik víziló is falatozik a hullából.”

A szakemberek ezt a szokatlan viselkedést az időszakos táplálékhiánnyal magyarázzák.

Az érdeklődők sok hasonló érdekes videót láthatnak a Kruger Sightings honlapon.