Hemingway háza felkerült az amerikai történelmi helyek listájára

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway (1899-1961), écrivain américain, prix Nobel 1954. RV-341988
Vágólapra másolva!
Bekerült az amerikai nemzeti történelmi helyek regiszterébe Ernest Hemingway idahói háza, ahol utolsó műveit írta 1961-ben elkövetett öngyilkossága előtt.
Vágólapra másolva!

A Natural Conservancy tulajdonában lévő kétszintes, 230 négyzetméteres épületet, amely Idaho szívében, Ketchumban áll, kedden vették fel a listára. Hemingway 1959-ben vásárolta meg a házat, amelyben a csak halála után kiadott Vándorünnep és Veszélyes nyár című kötetei születtek.

Hemingway idahói házában vetette papírra utolsó két könyvét Forrás: AFP

A vadászat és a halászat miatt érkezett a vidékre

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat, amely az országos regisztert vezeti, azzal indokolta a Nobel-díjas szerző házának listázását, hogy az épület adalékokkal szolgálhat Hemingway életének megismeréséhez. Történész szakértőjük, Paul Lusigan szerint

az írót a vadászat és a halászat vonzotta erre a vidékre.

A kutató hozzáfűzte: bár nem volt elsődleges szempont, azért Hemingway halálának körülményeit is figyelembe vették a döntés előtti mérlegelésnél.

Csak a meghívottak látogathatják a házat

"A házhoz fűződik Hemingway pályájának az a szakasza, amikor már nem volt képes teljesíteni megszokott napi írói penzumát" - emlékeztetett Lusigan. Az ötvenes években épült házban az író rengeteg személyes holmija található meg, amelyet csak ritkán láthat a közönség.

A természetvédelmi hatóság szigorú szabályai miatt csupán meghívottak látogathatják a házat.

A házban megállt az idő

Az épületet az író 1986-ban elhunyt özvegye, Mary Hemingway adományozta a természetvédelemnek. A szervezet előbb irodának használta, de egy idő után szűkössé vált, és más helyszínre költöztek. Lusigan szerint a házban a század közepén megállt az idő: ami igazán elképesztő, hogy minden tárgy úgy maradt ott, ahogy Hemingway hagyta. A csizmái a kandalló mellett állnak, az utazóbőröndje is ott van.

Így fest kívülről Hemingway utolsó háza Forrás: Natural Conservancy

A nemzeti történelmi helyek regiszterében már öt olyan ház szerepel, ahol Hemingway élt vagy jelentősebb időt töltött el. Ezek közül Key West-i egykori otthonát keresi fel a legtöbb érdeklődő.