Újabb felvétel a gigászi cápáról

cápa
A Guadalupe mellett megfigyelt közel hétméteres vemhes nagy fehér cápa
Vágólapra másolva!
Hatalmas nagy fehér cápát filmeztek le a mexikói partok mentén – a Guadalupe-sziget vizeiben látott állat mellett eltörpül a döbbent búvár.
Vágólapra másolva!

Valószínű, hogy a cápaketrec biztonságát élvező búvárok adrenalinszintje is megugrott volna, ha ez a hatalmas nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) megragadta volna azt. A felvételen látható állat legalább hatméteres lehet, de

szerencsére nyugodtan, mindenféle agresszivitás nélkül úszik el

a felvételt készítő és a cápafigyelő ketrecen álló búvárok mellett, akik a nyíltvízi körülmények között nem sok jót remélhettek volna, ha esetleg támadásra kerül a sor.

Korábban is készült felvétel a leviatánról

Az óriási állatot a mexikói partoknál, a Guadalupe-sziget melletti vizekben filmezte le Mauricio Hoyos Padilla cápaszakértő, aki korábban is közölt már felvételt a különlegesen nagy cápáról.

A Guadalupe mellett megfigyelt közel hétméteres vemhes nagy fehér cápa Forrás: Live Science/Mauricio Hoyos Padilla

A tengerbiológus és a nonprofit, Pelagios Kakunjá nevű, cápakutatással foglalkozó szervezet igazgatója több mint 13 éve tanulmányozza a Mexikó csendes-óceáni partvidékén fekvő Guadalupe sziget térségében rendszeresen felbukkanó nagy fehér cápákat.

Úgy gondolja, hogy ez az állat akár vemhes is lehetett.

Deep Blue terhes is lehet

A Guadalupe-sziget kristálytiszta vizei egyébként kifejezetten kedveznek a cápamegfigyelőknek. A „Deep Blue” néven regisztrált hatalmas nőstényt már korábban is észlelték a környéken, Padilla pedig többször lefilmezte már a különlegesen nagy állatot.

Deep Blue-ról úgy gondolják, hogy megközelítőleg 50 éves – ezért érdekes, hogy vemhes lehet, a nagy fehér cápák ugyanis átlagosan 50-60 évig élnek. A cápák életkora egyébként a porcos csigolyák fákhoz hasonló évgyűrűinek segítségével határozható meg a legpontosabban – az eddigi csúcstartó 76 éves volt, amikor elpusztult.