Teknősök könnyét szívogatják a pillangók

2015.08.14. 15:00

Az Amazonas őserdeiben élő pillangók nem elégednek meg azzal, hogy csak megpihennek vagy utaznak a teknősök hátán. Igazából a hüllők könnyéből táplálkoznak.

Az Amazonas nyugati vidékén élő Júlia-pillangók (Dryas iulia) különleges viselkedését örökítették meg az ecuadori tévések. A pillangók a teknősök fejére szállva szívogatják a hüllők által kiválasztott könnyet.

Ez az úgynevezett lakrifágia.

Noha a képet már 2012-ben megjelentette az ecuadori turisztikai minisztérium, a net népe csak most figyelt fel rá a bloggerek révén.

Az értékes nátrium

Eddig főként nappali és éjjeli lepkéket, valamint méheket figyeltek meg, amint teknősök könnyét szívogatják. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy így jutnak hozzá a létfontosságú nátriumhoz és néhány más ásványi anyaghoz, amelyet a páncélos hüllők a könnyükkel választanak ki.

Teknőskönnyet szívogató Júlia-pillangókForrás: amalavida.tv/Picasa

„Nátriumot és még néhány más mikrotáplálékot elég nehéz találni a természetben” – mondta Carlos de la Rosa, ökológus, a Costa Rica-i La Selva Biológiai Állomás vezetője a National Geographicnak. A lepkék és a méhek nektárt fogyasztanak, amely nagyon kevés sót tartalmaz. A rovaroknak viszont szükségük van a sóra a petetermeléshez és az anyagcseréjükhöz.”

A vizelet és az izzadtság is kelendő

Geoff Gallice, a floridai természettudományi múzeum végzett hallgatója, aki először figyelte meg a lakrifágia jelenségét a következőket mondta a LifeScience portálnak. A lepkék nem elégszenek meg a teknőskönnyek fogyasztásával. Gyakran szívogatják az állatok vizeletét, az iszapos folyópartokat és az emberek izzadt ruháit és verítékét is. Ha alkalmuk nyílik rá, akkor megisszák a krokodilkönnyeket is.

A nagyításon jól látszik, hogy a pillangó valóban a teknős szeméből iszogatForrás: amalavida.tv/Picasa

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a szokatlan táplálkozási viselkedés valószínűleg

nem árt különösebben a teknősöknek.

Esetleg csak a potenciális ragadozó megpillantását zavarhatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK