Rejtélyes titkosírásra bukkantak egy kard pengéjén

feliratos kard, középkor, Anglia
A felirat pontos jelentését több mint száz éve kutatják, egyelőre nem sikerült rájönnie senkinek
Vágólapra másolva!
Jelenleg a British Library kiállításán látható az a középkori kard, amelynek pengéjén eddig megfejtetlen titkosírás áll – az intézmény a történelemért és a rejtélyekért rajongó közönség segítségét kéri, hogy kiderüljön, mit jelenthet a szöveg.
Vágólapra másolva!

+NDXOXCHWDRGHDXORVI+” – ez az a rejtélyes felirat, amelynek értelmére eddig még egyetlen történésznek sem sikerült rájönnie. A középkori kard pengéjén látható szöveget már több mint száz éve próbálják megfejteni, a kétélű fegyvert ugyanis

1825-ben találták meg a Witham folyóban,

az angliai Lincolnshire-ben, az első megfejtési kísérletek pedig 1904-ben láttak napvilágot.

Teljesen átlagos kardnak tűnik

A kard első ránézésre nem tűnik különlegesnek: 1,2 kilogrammot nyom, majdnem egy méter hosszú (964 milliméteres), acélból kovácsolták, pengéje kétélű, markolata keresztet formál. Az egyetlen feltűnő jelenség maga a felirat, amelyet vékony aranydróttal „írtak” a pengébe. A fegyver a British Museum tulajdonában áll, a British Library-ben csupán a Magna Chartáról szóló kiállítás erejéig látható.

Természetfeletti erőt kölcsönözhetett viselőjének

Egyelőre az sem biztos, hogy a felirat milyen célt szolgálhatott: könnyen lehet, hogy természetfeletti erőt kellett adnia a fegyver használójának, vagy egyszerűen csak egy hosszú, komplikált aláírást jelölhet.

A Witham-folyó, ahol a feliratos kardot megtalálták Forrás: Flickr / Paul Stainthorp

A British Library az interneten kér segítséget a közönségtől a megfejtéshez – több száz vélemény és teória érkezett a felhívásra, amelyek közül több hasznosnak bizonyult.

Korántsem szokatlan feliratok

Marc van Hasselt, a holland Utrecht Egyetem végzős hallgatója középkori történelemből diplomázik hamarosan, és úgy véli, hogy

a 13. századi Európában az ilyen feliratok korántsem voltak szokatlanok.

Lengyelországban, Franciaországban, Svédországban és Hollandiában is több hasonló kardot találtak, így a fegyver gyakorlatilag egy „nagy nemzetközi család” része.

Németország volt a kardkészítés központja

2006-ban a svéd Uppsala Egyetem kutatói megalapították a Fyris Swords Projectet, amely kifejezetten ezekre a feliratozott kardokra specializálódott.

A British Museum megállapította, hogy a szóban forgó fegyvert Németországban kovácsolták, ami a 13. század környékén Európa kardkészítő központjának számított. A Fyris Swords Project egyik tanulmánya szerint ekkoriban

a pogány kardokat gyakran látták el olyan feliratokkal, amelyek mágikus képességekkel „ruházták fel” viselőiket.

Néhány lehetséges megfejtés

Könnyen lehet, hogy ezt a szokást a keresztény időkben is meghagyták, és a feliratok valahogy Istenhez köthetőek.

A felirat pontos jelentését több mint száz éve kutatják, egyelőre nem sikerült rájönnie senkinek sem a jelentésére Forrás: British Library

Van Hasselt szerint az írás eleje, az ND betűpár latinul a Nostrum Dominus (mi Urunk) vagy a Nomine Domini (Isten nevében) kifejezést takarhatja. Az XOX trió a Szentháromságra utalhat, a felirat elején és végén látható szimbólumok pedig kereszteket jelölhetnek.

Lovagé lehetett a fegyver

Az ehhez hasonló kardokat valószínűleg gazdagabb harcosok hordhatták, így könnyen lehet, hogy a withami fegyver egy lovagé vagy előkelőbb származású katonáé volt, aki az egyik keresztes hadjáratban harcolhatott vele.

A kard valószínűleg a 13. századból való, és Németországban kovácsolták Forrás: British Library

A British Museum kutatói szerint az sem kizárt, hogy a kard rituális szerepet játszott például a lovaggá ütésnél.

Személyes felirat is lehet

„A felirat betűi nagyon változatosak, és személyesnek tűnnek” – mondták el a British Library-nek a Fyris Swords Project kutatói. – „Lehet, hogy az összes ilyen felirat viselője egy-egy titkát írta le. Olyan speciális dolgot jelenthetnek, amelyet szükségtelen volt rendesen leírni, a tulajdonosa így is tudta, hogy miről van szó.”