Ritka dinoszaurusznyomra bukkantak német paleontológusok

dinoszauruszlábnyom
A szakemberek azt remélik, hogy a csapás segít fényt deríteni a kréta földtörténeti időszak viszonyaira, amely 65 millió évvel ezelőtt ért véget a dinoszauruszok tömeges kihalásával
Vágólapra másolva!
Egy 30 tonnás dinoszaurusz lábnyomainak szokatlanul hosszú csapására bukkantak német paleontológusok egy alsó-szászországi elhagyott kőbányában.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint a nyom mintegy 145 millió éves lehet. "Igen szokatlan a csapás hossza és az, hogy milyen jó állapotban maradt fenn" - mondta Benjamin Englich, az ásatások vezetője a Reuters brit hírügynökség tudósítójának. A 90 lábnyom 50 méter hosszan nyúlik el, és egy-egy lábnyom átmérője 1,2 métert tesz ki.

Egy dinoszaurusz megkövesedett lábnyomai egy münchehageni kőfejtőben 2015. augusztus 17-én. A lábnyomok feltehetően 135-145 millió évesek Forrás: MTI/EPA/DPA/Holger Hollemann

Elefántéhoz hasonló nyomok

Englich és kutatócsoportja a Hannover közeli Rehburg-Loccum városnál lévő kőfejtőben szerdán bukkant rá a nyomokra. Englich elmondta, hogy az elefántéhoz hasonló nyomokat valamikor 135 és 145 millió évvel ezelőtt hagyhatta hátra egy szauropoda - egy hatalmas termetű, hosszú nyakú és farkú dinoszaurusz.

A nyomok nem csak nagyok, de meglepően mélyek is Forrás: MTI/EPA/DPA/Holger Hollemann

Szokatlanul mélyek

"Nem maradt fenn ilyen távoli időben élt ekkora dinoszaurusz teljes csontváza, ami azt jelenti, hogy ez egy olyan faj, amelynek létezéséről abból a korból korábban nem tudtunk" - hangoztatta a kutató.

Az ősi nyom nemcsak hatalmas, hanem szokatlanul mély is.

Több mint 40 centiméterre nyomódik bele a földbe, ami azt sugallja, hogy mintegy 30 tonnás élőlényé lehet - tette hozzá Englich.

A szakemberek azt remélik, hogy a csapás segít fényt deríteni a kréta földtörténeti időszak viszonyaira, amely 65 millió évvel ezelőtt ért véget a dinoszauruszok tömeges kihalásával Forrás: MTI/EPA/DPA/Holger Hollemann

2009-ben találták a legnagyobb lábnyomokat

A szakemberek azt remélik, hogy a csapás segít fényt deríteni a kréta földtörténeti időszak viszonyaira, amely 65 millió évvel ezelőtt ért véget a dinoszauruszok tömeges kihalásával. A valaha talált legnagyobb dinoszaurusz lábnyom két méter átmérőjű, a francia Jura térségben találtak rá amatőr kutatók 2009-ben.