A hangyák is alkalmazzák az öngyógyítást

2015.08.24. 16:01

Az emberek az ősidőktől kezdve alkalmazták az öngyógyítást a különböző betegségek legyőzésére. Néhány megfigyelés utal arra, hogy az állatoknál is előfordul ez a viselkedés. Finn kutatóknak most hangyáknál sikerült igazolni az öngyógyítás meglétét.

A Helsinki Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fekete hangya (Formica fusca) megváltoztatja táplálkozását, ha kórokozó gombák fertőzik meg. Ilyenkor hidrogén-peroxidot tartalmazó ennivalót keres. Ez a vegyület károsodott növényekben, más rovarokban és elhullott állatokban fordul elő.

A gyógyító szabad gyökök

Amikor a hangyák plusz szabad gyököket tartalmazó táplálékot esznek, akkor jelentősen nagyobb mértékben képesek túlélni a fertőzéseket” – mondta Dalial Freitak, az Evolution folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

„Különösen fontos, hogy a hangyák csak akkor választanak plusz szabad gyököket tartalmazó ennivalót, ha gombával fertőződtek meg, egyébként kerülik ezeket” – tette hozzá Freitak.

Egy másik kísérletben használt, színkódokkal jelölt hangyákForrás: Arizona State University

Tudják, hogy betegek

Lenyűgöző felfedezés, hogy a hangyáknak van fogalmuk az egészségügyi állapotukról, és a jelek szerint ennek megfelelően szabályozzák a gyógyszer adagolását” – mondta Nick Bos, a cikk vezető szerzője.

Az egészséges, nem fertőzött egyedek számára a szabad gyököt tartalmazó élelem fogyasztása ugyanolyan káros mellékhatásokkal jár, mint bármely más gyógyszer szedése. A szabad gyököt fogyasztó fertőzött hangyák esetében azonban 20 százalékkal megnő az esélye, hogy túlélik a kezelés nélkül halálos gombabetegséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK