Még legalább 1500 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy Madame Curie jegyzetlapjainak sugárzása a felére csökkenjen. Ugyanez a helyzet a holttestével is – pontosan ezért borítja a koporsóját majdnem három centiméter vastag ólomréteg.

Marie Curie és férje, Pierre Curie radioaktív anyagokkal kapcsolatos kutatásuk, valamint a polónium és rádium felfedezése kapcsán nyerték el hírnevüket, valamint Nobel-díjaikat is – Curie volt a párizsi egyetem első női professzora, és először kapott két Nobel-díjat is a fizika és kémia területein végzett munkájáért. 

Maria Sklodowska, vagy ismertebb nevén Marie Curie a férjével együtt a radioaktivitás kutatásában ért el korszakalkotó eredményeket. Munkásságáért elnyerte a fizikai és a kémiai Nobel-díjat isForrás: Origo

A káros sugárzás miatt lett beteg 

Halálát a tudományos kutatásaival hozták kapcsolatba: a nagy mértékű radioaktív sugárzás miatt aplasztikus anémiában hunyt el 1934-ben. 

A tragédiát majdnem biztosan a káros hatású, ionizáló sugárzás okozta,  amelyről Pierre-nek és neki sem volt fogalma. Mindketten a párizsi Panthéonban vannak eltemetve – Marie az első nő, aki a saját érdemei miatt került oda. 

Csak védőöltözetben lehet látogatni

Bár a Curie házaspár személyes tárgyai, főként tudományos jegyzetei hatalmas jelentőségűek, de ezeket kutatni, sőt, egyáltalán megtekinteni igen veszélyes: a párizsi nemzeti könyvtár nem tiltja a betekintést, de minden érdeklődőnek alá kell írnia, hogy tudomásul veszi, hogy az intézmény semmiféle felelősséget sem vállal a látogatás esetleges következményei miatt. A házaspár jegyzeteinek megtekintéséhez védőruházat viselése is kötelező.  

Marie Curie jegyzeteiForrás: Wellcome Library, London

1600 év alatt feleződik a sugárzás

A jegyzetek a rádium 226-os izotópjával fertőzöttek, és még legalább 1500 évre van szükség ahhoz, hogy a sugárzás intenzitása feleződjön – az izotóp feleződési ideje ugyanis 1601 év.