A tengerszint-emelkedés csak rosszabb lesz

Antarktisz, olvadó jégtakaró, tengerszint emelkedés, globális felmelegedés, leszakadt jéghegy Patagóniában
Chile, Patagonia, Magellan Region, Torres del Paine National Park, iceberg on the Lago Grey
Vágólapra másolva!
Átlagosan körülbelül hét centiméterrel emelkedett a tengerszint világszerte 1992 óta – állítja a NASA. A folyamat a melegedő óceánokra, valamint az olvadó gleccserekre és sarki jégtáblákra vezethető vissza. A későbbiekben sem számíthatunk a helyzet javulására.
Vágólapra másolva!

Az információt a NASA műholdjai által begyűjtött adatok szolgáltatták – írta a Time. Az amerikai űrügynökség a vízszint változásáról animációt is készített. A narancssárga és piros színnel jelölt területeken emelkedést, a kékre és fehérre színezett térségekben pedig csökkenést lehetett tapasztalni.

– mondta Steve Nerem, a Coloradói Egyetem geofizikusa egy szerdai panelbeszélgetésen. 2013-ban egy ENSZ-testület még azt jósolta, hogy 2100-ig a tengerek szintje 0,3-0,9 méterrel fog megemelkedni. Most nagyon úgy tűnik, hogy a legrosszabb forgatókönyv fog megvalósulni, és akár egy méteres tengerszint emelkedésre is számítani lehet.

Nem egyenletes változás

A változás – amint a videóban is látszik - nem egyenletes. Egyes térségekben a tengerszint több mint 20 centiméterrel megemelkedett, másutt – például az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén – csökkent a vízszint. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kedvező kép csak ideiglenes, és a tengeráramlások, valamint a ciklikus természeti folyamatok miatt az eddig megkímélt térségekben is drasztikus vízszint-emelkedés várható az elkövetkező 20 évben.

A szakértők szerint nehéz előre megjósolni milyen mértékben fog olvadni a sarki jég az elkövetkező időszakban. Még ha a folyamat meg is áll vagy lelassul, évszázadokba fog telni, hogy a klímaváltozás előtti tengerszint visszaálljon.