A radarfelvételek szerint is létezik a legendás náci páncélvonat

2015.08.28. 18:03

A lengyel kulturális örökség legfőbb őre "99 százalékig" biztos abban, hogy létezik egy náci páncélozott vonat a föld alatt a délnyugat-lengyelországi Walbrzych térségében.

"Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy létezik a vonat, de egyelőre megállapíthatatlan, hogy mit tartalmaz a rakománya" - jelentette ki pénteki varsói sajtótájékoztatóján Piotr Zuchowski, a lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter helyettese.

Elmondása szerint látta a georadar-felvételeket "és tényleg úgy néz ki, mint egy páncélvonat". A képeken egy több mint 100 méter hosszú vasúti szerelvény körvonalai rajzolódnak ki a föld alatt. A vonatot megtaláló amatőr kincsvadászok szerint arról a legendás náci páncélvonatról van szó, amely 1945-ben tűnt el a környéken összerabolt kincsekkel a rakterében.

Miről is van szó?

Az a körülmény, hogy páncélvonatról van szó, valóban arra utal, hogy értéket képviselő tárgyak lehetnek rajta. Ezek lehetnek értéktárgyak, műkincsek, de akár olyan levéltári anyagok is, amelyeknek létéről tudtunk, de amelyeket nem ismerünk" - mondta a miniszterhelyettes, aki rendkívülinek nevezte a felfedezést.

Robbanószerek is lehetnek a szerelvényen

Piotr Zuchowski óva intett mindenkit a kincsvadászattól, mondván, hogy a szerelvényen veszélyes anyagok, például robbanószerek is lehetnek, és könnyen meglehet, hogy a vonat környékét aláaknázták.

A miniszter felszólította a környéket az elmúlt napokban ellepő amatőr kincsvadászokat, hogy azonnal hagyjanak fel az ásással, mert azzal veszélybe sodorhatják testi épségüket.

A magyar aranyvonatot sikerült megtalálniForrás: Wikimedia Commons

A helyi média beszámolói szerte Lengyelországból érkeztek kincsvadászok a legendás náci aranyvonat feltételezett helyére, és több ponton is illegális ásatások kezdődtek. Pénteken rendőrök járőröztek a Walbrzych-Wroclaw vasútvonalon, amelynek 65-ös kilométerjelzésénél gyanítják leginkább a helyét.

A miniszterhelyettes közlése szerint megtették az első lépéseket a lelőhely biztosításához, de mindenekelőtt arról akarnak megbizonyosodni, hogy nincs robbanásveszély.

Fél évig is eltarthat, mire kiássák

Andrzej Gaik idegenvezető, aki sokáig maga is kereste a hírhedt aranyvonatot, azt mondta, hogy fél évig is eltarthat, amíg teljesen kiássák a földből a szerelvényt. Több szakértő úgy véli, a 70 éve az alagútban elrejtett vonat valószínűleg csak hadifelszerelést tartalmaz.

A Merkers sóbányában 100 tonna aranyat tároltak a nácikForrás: Wikimedia Commons

A vonat megtalálását egy lengyel és egy német kincsvadász jelentette be a múlt héten, biztosítékot kérve a hatóságoktól arra, hogy megkapják a megtalált érték 10 százalékát, amely a lengyel törvények szerint jár nekik.

A háború végén tűnt el

A hagyomány szerint a kérdéses vonat 1945-ben tűnt el, tele volt az akkori német városban, Breslauban, (ma Wroclaw) összerabolt kincsekkel. A vonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki. Az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették.

Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy földalatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni.