Time-lapse videó a királylepke születéséről

királylepke
A királylepkék ősszel és tavasszal körülbelül 3-5 ezer kilométert tesznek meg
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban lassan veszélyeztetett lesz a pompás királylepke – ezen a time-lapse videón azt láthatjuk, ahogyan az apró levélmajszoló hernyóból gyönyörű pillangó lesz.
Vágólapra másolva!

A Front Yard Video készítette ezt a lenyűgöző felvételt a pompás királylepke (Danaus plexippus) átváltozásáról – a gyönyörű példány életét hernyókorától követhetjük végig bábozódásán és átváltozásán keresztül.

Lassan a Vörös Listára is felkerülhet

A faj egyébként az Egyesült Államokban és Kanadában hamarosan veszélyeztetett lesz, számuk ugyanis élőhelyük és táplálékforrásaik zsugorodása miatt rohamosan csökken.

A faj az Egyesült Államokban az illegális fakivágás és a táplálékukként szolgáló selyemkóró kiirtása miatt akár a Vörös Listára is felkerülhet.

Hosszú utat tesznek meg

Év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre, az Egyesült Államokban Minnesotától New York államig, Kanadában pedig Ontario államban él; a telet viszont Mexikó Michoacán államában, egy mindössze 155 km²-es területen tölti. A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul el 3 500–5 000 km hosszú útjára, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap.

A királylepkék ősszel és tavasszal körülbelül 3-5 ezer kilométert tesznek meg Forrás: Flickr / Sandy Harris

Az 1975-ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának nemzetközi koordinációs tanácsa 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánította, 2008-ban pedig a világörökség része lett.

90 százalékuk elpusztult

A pompás királylepke 3-4 nap alatt kel ki petéjéből, a hernyók fejlődése pedig 3-4 hetet vesz igénybe Védett állat, de egyes biológusok tenyésztik sőt, árulják is. A vadon élő populáció majdnem 90%-a tűnt el az elmúlt 25 évben.