Kagylóval dobálják egymást mérgükben a polipok

kagylós polip, Sydney
A kutatók egyenesen bokszolásnak nevezik, amikor a területüket védő polipok egymásnak esnek
Vágólapra másolva!
Kagylókkal és más tárgyakkal dobálják egymást a polipok a Sydney közeli Jervis-öbölben – a kutatók szerint az lehet az oka a különös jelenségnek, hogy a területen szokatlanul sok állat él kis helyen.
Vágólapra másolva!

A polipok általában meglehetősen magányos állatok, éppen ezért meglepő, hogy a nyugat-ausztráliai Jervis-öbölben meglehetősen sok egyed él közel egymáshoz. Peter Godfrey-Smith, a New York-i City University tengerbiológusa évek óta tanulmányozza a helyi polipokat, pontosabban az Octopus tetricus fajt, és különös viselkedésmintát tapasztalt a kolóniájukban.

Sokan élnek kis helyen

„Egy meghatározott csoport nagyobb koncentrációban él itt, mint szokott, úgy gondoljuk, hogy ez a helyszín néhány speciális jellegzetességének köszönhető” – mondta el Godfrey-Smith az NPR-nek. – „Előbb-utóbb kicsit alkalmazkodniuk kellett, hozzá kellett szokniuk az egymás közötti interakcióhoz, amely több, mint amennyivel egy polipnak általában meg kell birkóznia.”

Bokszolnak egymással

A polipok viselkedésében több furcsaságot is megfigyeltek: az egyik az, hogy veszekednek egymással,

ezt a párharcot a kutatók egyenesen bokszolásnak nevezik.

Ezt leginkább azért vetik be az agresszív állatok, hogy megvédjék saját, szokatlanul kicsi területüket fajtársaiktól.

A kutatók egyenesen bokszolásnak nevezik, amikor a területüket védő polipok egymásnak esnek Forrás: Peter Godfrey-Smith

Hínárt és kagylókat vagdosnak a másikhoz

Ennél is furcsább azonban az, hogy úgy tűnik, a polipok veszekedés közben különböző eszközöket,

például kagylóhéjakat vagy hínárdarabokat vagdosnak egymáshoz.

Godfrey-Smith azt mondja, lehet más magyarázat is, de a legvalószínűbb, hogy kezdetleges eszközhasználatról van szó – ami elég nagy felfedezés lenne, hiszen csak nagyon kevés állatot ismerünk, amely képes tudatosan fegyverként használni a környezetében fellelhető eszközöket.

Fotózó polipot is ismerünk

Godfrey-Smith és az Alaska Pacific University-tól érkezett kollégája, David Scheel mindaddig nem akarja nagydobra verni a felfedezést, amíg nem biztosak benne, hogy valóban eszközhasználatról lehet szó. Az ilyesfajta viselkedés azonban nem ritka a polipoknál: tudjuk, hogy előszeretettel hordoznak magukkal nagyobb kagylóhéjakat, és volt már olyan példány is, amely víz alatt készített fotókat.