Nagyobb a világ legmagasabb fája, mint a Big Ben

Hüperión, legmagasabb fa
Hozzávetőlegesen ekkora Hüperión
Vágólapra másolva!
A Redwood Nemzeti Park mamutfenyője nagyobb, mint a Big Ben vagy a New York-i Szabadságszobor, és csak nagyon kevesen tudják, a farengetegből pontosan melyik is a Hüperión névre keresztelt óriás.
Vágólapra másolva!

Az I Like To Waste My Time weboldal grafikát készített arról, pontosan mekkora is Hüperión (Hyperion), a Redwood Nemzeti Park hatalmas örökzöld mamutfenyője (Sequoia sempervirens), amelyet jelenleg a világ legmagasabb fájaként tartanak számon.

A 115,6 méteres óriás magasabb, mint a 96 méteres Big Ben torony, és a 93,1 méteres Szabadságszobrot is lenyomja.

Kevesen tudják, hol van

Pontos helyét egyébként nagyon kevesen tudják, a kutatók ugyanis féltik a gigászi fát a turistaáradattól. A földről szinte lehetetlen megállapítani, melyik a legmagasabb a sok hatalmas mamutfenyő közül.

Hozzávetőlegesen ekkora Hüperión Forrás: I Like To Waste My Time

Voltak magasabb vörösfenyők

Bár korábban több fenyő magasabb volt, mint ez az óriás, nagyrészük áldozatául esett a 60-as évek közepében jelentkező fairtásnak, amely a kaliforniai ősi erdők 90%-át elpusztította. Ilyen ősi fák már alig maradtak az államban:

Hüperión hozzávetőlegesen 700-800 éves,

és lehetne akár kicsit magasabb is, de sajnos egy harkály megkóstolta a csúcs közelében, így néhány centimétert le kellett faragni a méretéből.

Hüperión tetején

A Humboldt Állami Egyetem kutatói mérték meg pontosan, milyen magas a mamutfenyő, méghozzá "roppant bonyolult" tudományos módszerrel: felmásztak a fára, és lelógattak egy extrém hosszúságú centit a földig. A mászásról videó is készült – valószínűleg, csak nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy felkapaszkodott Hüperión tetejére.