Katasztrofális földrengésre figyelmeztetnek Svájcban

2015.09.02. 11:12

A földrengések jelentik a legnagyobb természeti kockázatot Svájcban – figyelmeztet a zürichi műszaki egyetemen működő Svájci Szeizmológiai Szolgálat, amely szerint az országban rendszeresek a mérsékelt földrengések, ugyanakkor „bárhol és bármikor bekövetkezhet egy erős, akár katasztrofális következményekkel járó rengés is”.

A tízévnyi munka eredményeként elkészült szeizmikusveszély-meghatározó modell – amely a szolgálat immár elavult 2004-es verziójának utódja – jelentősen javítja a földrengésekre és azok veszélyességi fokára vonatkozó előrejelzéseket az ország egészére kiterjedően. Svájcban évente mintegy 500 földrengést jegyeznek fel.

Wallis kanton a legveszélyeztetettebb

A továbbfejlesztett modellek, az új és pontosabb adatok, valamint a történelmi forrásokra alapozott és felülvizsgált becslések szerint továbbra is a Svájc délnyugati részén fekvő Wallis kantonban a legmagasabb a szeizmikus veszély, majd Bázel, Graubünden, Sankt Gallen és az ország középső része következik a sorban – ismertette a Business-standard.com.

A Szeizmológiai Szolgálat szerint elméletileg az ország 26 kantonjának bármelyikében, bármikor bekövetkezhet egy erős, akár katasztrofális következményekkel járó földrengés. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK