Megfejtették, miért nincs több oroszlán

kafferbivaly
Kafferbivalyra vadászó oroszlánok
Vágólapra másolva!
Nem a zsákmány hiánya vagy az orvvadászok akadályozzák az oroszlánok számának növekedését, hanem valószínűleg egy eddig ismeretlen természeti törvényszerűség, fedezte fel egy kanadai doktorandusz.
Vágólapra másolva!

Ian Hatton, a kanadai McGill Egyetem doktorandusza Zimbabwében járt középiskolába, ahol alkalma nyílt számos nemzeti park meglátogatására. Azóta foglalkoztatta a kérdés,

miért nincs több oroszlán ezekben a parkokban, ahol rengeteg a zsákmányállat, és elhanyagolható az oroszlánokra vadászó emberek száma.

Nincs annyi ragadozó, amennyi várható lenne

Ezért azt gondolhatnánk, hogy az oroszlánok populációja minden parkban addig növekszik, amíg el nem éri azt a számot, amennyit a rendelkezésre álló préda még el tud tartani. Ez azonban nem így van.

Kafferbivalyra vadászó oroszlánok Forrás: McGill University

Hatton és a McGill Egyetem kutatói által vezetett csoport felfedezte, hogy

zsúfoltabb környezetekben a prédaállatok szaporasága kisebb, mint ott, ahol kisebb létszámban vannak jelen.

A prédaállatok szaporasága pedig szoros összefüggésben áll a ragadozók szaporaságával.

Más ökoszisztémákra is érvényes

Ami még érdekesebb, kiderült, hogy ez a szabályszerűség egy sor különféle ökoszisztémára érvényes. Noha a biológusok már régóta tudják, hogy nagyon szigorú matematikai törvényszerűségek szabályozzák az olyan testi funkciókat, mint az anyagcsere vagy a növekedés, eddig még egyetlen tanulmány sem mutatta ki, hogy valószínűleg hasonló törvényszerűségek léteznek egészen más szinten, azaz globálisan az ökoszisztémákban.

Egyes szakemberek már most arra gondolnak, hogy

a mostani tanulmány talán egy új természeti törvényszerűséget fedezett fel.

Váratlan eredmény

Hatton és munkatársai összegyűjtötték a kelet- és dél-afrikai nemzeti parkokból rendelkezésre álló vadszámlálási adatokat. Amikor összevetették a parkokban élő összes ragadozó (oroszlán, hiéna, leopárd stb.) és növényevő (bivaly, zebra, impala stb.) számát,

egy nagyon váratlan és szabályos összefüggésre lettek figyelmesek.

Nem békés utazgatás, véres vadászat Forrás: McGill University

Minden általuk tanulmányozott parkban nagyon következetes kapcsolat állt fenn a ragadozók és a zsákmányállatok száma között. De nem az az egyszerű összefüggés, amire számítottak.

Zsúfoltabb környezetben kevesebb az utód

„Egészen mostanáig az volt a feltételezés, hogy amikor sokkal több a zsákmányállat, akkor ezzel összefüggésben több ragadozóra lehet számítani” – mondta Hatton. „De ahogy a számokat néztük, egészen mást vettünk észre.

„Ennek az az oka, hogy a nagyobb tömegekben a prédafajoknak kevesebb az egy főre jutó utódja. Végső soron tehát a zsákmányállatok szaporodása korlátozott, ami behatárolja a ragadozók számát is" - magyarázta Hatton.