Halászzsinórba tekeredett kék bálnát próbálnak megmenteni

Kék bálna
Vágólapra másolva!
Csónakokkal, repülőkkel és helikopterekkel keresik a Dél-Kalifornia partjainál több mint száz méteres halászzsinórba tekeredett kék bálnát, mert az állatmentők szerint félő, hogy elpusztul, amennyiben nem sikerül időben kiszabadítani.
Vágólapra másolva!

Az úgy 25 méter hosszúságúra becsült, bajba került bálnát még pénteken vették észre a Santa Catalina-sziget és a szárazföld közötti csatornában. Az óriási emlős több mint száz méter halászzsinórba gabalyodott bele, amely feltehetőleg egy rákcsapdához tartozott. A szakemberek szerint a bálna egészségesnek látszott, néha a felszínre jött, máskor alábukott, de előbb-utóbb kifárad és akár el is pusztulhat, ha nem sikerül kiszabadítani.

A hullámzás túl erős volt ahhoz pénteken, hogy a mentők megpróbálják megközelíteni a bálnát vagy elvágni a zsinórt. Egy bójával jelölték meg a helyet, ahol tartózkodott, de a bója és az állat is eltűnt reggelre.

Egy kék bálna Forrás: Origo

Óvatosan kell eljárni

A kék bálna vagy óriás bálna (Balaenoptera musculus) a Föld legnagyobb állatfaja, akár 30 méter hosszúságúra is megnőhet, súlya elérheti a 200 tonnát. A szakértők szerint még nem fordult a kaliforniai partoknál, hogy kék bálna került volna csapdába, ezért a mentők nagyon óvatosan akarnak eljárni.

Egyetlen farkcsapásával megölhet vagy felborítja a hajót" - magyarázta Peter Wallerstein, a nonprofit Marine Animal Rescue tengeri állatmentő csoport elnöke, és arra is figyelmeztetett, hogy senki se közelítse meg a bálnát, ha megpillantja, értesítse inkább a hatóságokat.