Több ezer római kori ezüstérmét találtak Szófiában

ezüstérmék, római birodalom
Probus római császár idejéből származó pénzérme
Vágólapra másolva!
Csaknem háromezer római kori ezüst pénzérmét találtak egyetlen agyagedényben egy Szófia központjában zajló régészeti ásatáson, a kincslelet példátlannak számít a bolgár főváros eddig történetében - írja a Sofiaglobe.com internetes oldal.
Vágólapra másolva!

A régészek a Szveta Nedelja téren zajló ásatások közben bukkantak a 2976 pénzérmét rejtő edényre, alig 100 méterre a kormánynak és az elnöki hivatalnak otthont adó épületektől. Szófia az egykori római közigazgatási központ (municipium), Serdica területén fekszik.

Több mint egy évszázad alatt gyűlt össze

A kutatók szerint az érméket több mint egy évszázad alatt gyűjtötték össze, a legkorábbi a Kr.u. 69 és 79 között uralkodó Vespasianus császárt ábrázolja, míg

a legkésőbbi a Gladiátor című filmből is ismert Commodust,

aki Kr.u. 177 és 192 között állt a birodalom élén először társcsászárként, majd egyeduralkodóként.

Nőtagokat ábrázoló érméket is rejtett

A gyűjteményben az összes Antoninus-dinasztiába (Kr.u. 96 - 192) tartozó római császár idejéből találhatóak uralkodói arcképekkel díszített érmék, emellett a dinasztia több női tagját - például Commodus feleségét, Bruttia Crispinát - ábrázoló fémpénzek is előkerültek az agyagedényből.

Probus római császár idejéből származó pénzérme Forrás: Flickr / Wessex Archaeology

Az Antoninus-dinasztia idejére tehető Serdica városának felemelkedése, amely a dákok legyőzéséről is ismert Traianus császár (Kr.u. 98-117) uralkodása alatt vált helyi közigazgatási központtá.

Az agyagedényen olvasható egy bizonyos Selvius Callistus neve, a régészek szerint a görög felmenőkkel rendelkező római polgár lehetett az érmegyűjtemény utolsó tulajdonosa.

Tervezett ásatás során találták

"Ez az első ilyen nagyszabású felfedezés, amely egy tervezett ásatás részeként történt" - nyilatkozta Jordanka Fandakova, Szófia főpolgármestere, hozzátéve, hogy az ország kulturális és történelmi örökségének megőrzése érdekében sokat fektettek régészeti feltárásokba az elmúlt években, a lelet megtalálása ennek az erőfeszítésnek is köszönhető.

Az érméket jelenleg a Bolgár Tudományos Akadémia régészeti intézetében őrzik, a közönség a leletegyüttest szeptember 17-től tekintheti meg a Szófiai Történeti Múzeumban.