Csaknem háromezer római kori ezüst pénzérmét találtak egyetlen agyagedényben egy Szófia központjában zajló régészeti ásatáson, a kincslelet példátlannak számít a bolgár főváros eddig történetében - írja a Sofiaglobe.com internetes oldal.

A régészek a Szveta Nedelja téren zajló ásatások közben bukkantak a 2976 pénzérmét rejtő edényre, alig 100 méterre a kormánynak és az elnöki hivatalnak otthont adó épületektől. Szófia az egykori római közigazgatási központ (municipium), Serdica területén fekszik.

Több mint egy évszázad alatt gyűlt össze

A kutatók szerint az érméket több mint egy évszázad alatt gyűjtötték össze, a legkorábbi a Kr.u. 69 és 79 között uralkodó Vespasianus császárt ábrázolja, míg a legkésőbbi a Gladiátor című filmből is ismert Commodust, aki Kr.u. 177 és 192 között állt a birodalom élén először társcsászárként, majd egyeduralkodóként.

Nőtagokat ábrázoló érméket is rejtett

A gyűjteményben az összes Antoninus-dinasztiába (Kr.u. 96 - 192) tartozó római császár idejéből találhatóak uralkodói arcképekkel díszített érmék, emellett a dinasztia több női tagját - például Commodus feleségét, Bruttia Crispinát - ábrázoló fémpénzek is előkerültek az agyagedényből.

Probus római császár idejéből származó pénzérmeForrás: Flickr / Wessex Archaeology

Az Antoninus-dinasztia idejére tehető Serdica városának felemelkedése, amely a dákok legyőzéséről is ismert Traianus császár (Kr.u. 98-117) uralkodása alatt vált helyi közigazgatási központtá. Az agyagedényen olvasható egy bizonyos Selvius Callistus neve, a régészek szerint a görög felmenőkkel rendelkező római polgár lehetett az érmegyűjtemény utolsó tulajdonosa.

Tervezett ásatás során találták

"Ez az első ilyen nagyszabású felfedezés, amely egy tervezett ásatás részeként történt" - nyilatkozta Jordanka Fandakova, Szófia főpolgármestere, hozzátéve, hogy az ország kulturális és történelmi örökségének megőrzése érdekében sokat fektettek régészeti feltárásokba az elmúlt években, a lelet megtalálása ennek az erőfeszítésnek is köszönhető.

Az érméket jelenleg a Bolgár Tudományos Akadémia régészeti intézetében őrzik, a közönség a leletegyüttest szeptember 17-től tekintheti meg a Szófiai Történeti Múzeumban.