Összetett világot mutatnak a Plutóról készült új felvételek

Pluto, kép
A Pluto egyenlítői területe. A sötét kráterekkel borított területtől (Cthulhu Régió) északkeletre elterülő fehéres síkság kiterjedése 1800 kilométer.
Vágólapra másolva!
Krátereket, jégfolyamokat, hegyeket, völgyeket és vélt dűnéket lehet megfigyelni a NASA New Horizons űrszondájának Plutóról készített legújabb felvételein.
Vágólapra másolva!

Az új képek szeptember 10-én érkeztek meg a földi irányítóközpontba, a fotók pixelenkénti 400 méteres felbontással készültek.

A Pluto egyenlítői területe. A sötét kráterekkel borított területtől (Cthulhu Régió) északkeletre elterülő fehéres síkság kiterjedése 1800 kilométer. Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

A NASA kiadott sajtóközleménye szerint dűneszerű struktúrák lehetnek a távoli törpeplanéta felszínén. Hozzátették azt is, hogy valószínűleg nitrogénjég-folyamok zúdulnak le a hegyekről a síkságokra, az áramló anyag pedig látszólag völgyek hálózatát vájja ki. Az új képeken az is látszik, hogy a jeges pusztaságokat kusza hegységek és idős kráterek sokasága határolja.

– mondta Jeff Moore, a New Horizons kutatócsoportjának geofizikusa. „A kuszán összetorlódott hegyek kemény vízjégtömbök lehetnek, amelyek a fagyott nitrogén óriási, vastagabb, lágyabb lerakódásaiban lebeghetnek a nem hivatalosan Szputnyik-síkság néven hívott régióban” – tette hozzá a szakértő.

A kép közepén elterülő kiterjedt, jeges vidék a Szputnyik-síkság Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Látványos fénykoszorú

A Szputnyik-síkság lapos területei az úgynevezett Tombaugh régió bal oldalán helyezkednek el. Ez az a szív alakú terület, amelyet még júliusban, a New Horizons Plutóhoz történő közeledésekor pillantottak meg a mostaninál jóval nagyobb távolságból.

A kutatók szerint, ha léteznek is dűnék a Plutón, az hatalmas meglepetés lenne,

mivel a törpebolygó jelenlegi atmoszférája túl vékony ahhoz, hogy szelek alakuljanak ki a felszínén. A tudósok véleménye alapján vagy vastagabb volt a légkör a régmúltban, vagy olyan jelenség állhat a vélt dűnék kialakulása mögött, amit jelenleg még nem ismernek.

A Plutót körülölelő fénykoszorú. A jobb oldali feldolgozott képen jól látszanak az elkülönülő rétegek Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

A Pluto légköri homályáról is érkezett látványos felvétel - a Nap kitakarásával fénykoszorú ölelte körül az égitestet. Az új adatok alapján az atmoszférának több rétege van, mint korábban gondolták. A New Horizons már 63 millió kilométerre jár a Plutótól, és további képek érkezése várható az elkövetkező időszakban. Ezeken a törpebolygó holdjait is megszemlélhetjük.