Egymillió éves majommaradvány került elő a víz alatti barlangból

2015.09.15. 13:54

Majomkövületet találtak tudósok egy víz alatti barlangban – a számítások alapján a fosszília több mint egymillió éve a mélységben pihenhet.

A felfedezést azt követően tették, hogy egy sípcsontot hoztak felszínre a Dominikai Köztársaság Altagracia tartományának területén található víz alatti barlangból. Urán-tórium kormeghatározási technika segítségével kiderült, hogy a lelet 1,3 millió éves. További vizsgálatokkal azt is bebizonyították, hogy a maradvány egy hispaniolai majomhoz (Antillothrix bernensis) tartozik. A macskatermetű főemlős a fákon élt és főleg gyümölcsökkel és levelekkel táplálkozott, írja az Independent

Az Antillothrix bernensis sípcsontja és koponyájaForrás: Journal of Human Evolution

A Journal of Human Evolution című szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a majomfaj legalább egymillió évig élt a szigeten, miközben alig esett át morfológiai változáson. Az állat körülbelül a 16. században tűnhetett el végleg. A kihalás pontos ideje és oka még nem világos, de valószínűleg az emberi tevékenységre vezethető vissza.

Ha a további vizsgálatok kiderítik, hogy ezek a majmok miként érkeztek a térségbe, akkor számos különböző állatfaj karibi-szigeteki elterjedését is rekonstruálni lehetne. Utóbbi egy olyan rejtély, amely már Darwin óta foglalkoztatja a biológusokat. Ezen kívül a leletek a főemlős életmódjáról is sok eddig rejtett részletet árulhatnak el, ráadásul a millióéves fosszíliát a jóval fiatalabb maradványokkal is össze lehet vetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK