Szúnyogirtó amerikai halfaj bukkant fel a Zagyvában

2015.09.18. 16:02

Eddig csak meleg vizű tavakban előforduló, eredetileg az észak-amerikai kontinensről származó halfaj több példányára bukkantak biológusok a Zagyvában.

A Magyar Haltani Társaság munkatársai a Zagyva néhány kilométeres torkolat feletti részén találtak rá a szúnyogirtó fogaspontyok (Gambusia affinis) több példányára.

Szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis) egy mintavételre használt hálóban a Zagyva szolnoki szakaszán 2015. szeptember 18-ánForrás: MTI/Bugány János

A 3-6 centiméteres kifejlett egyedek főként a csípőszúnyogok lárváival és vízbe esett rovarokkal táplálkoznak. Eredeti élőhelyük Amerika, elterjedési területük Alabama és Florida déli részétől egészen New Jersey déli részéig terjed.

Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke egy szúnyogirtó fogaspontyot (Gambusia affinis) vizsgálForrás: MTI/Bugány János

A fajt a maláriaszúnyog elleni „biológiai fegyverként” elsőként a Panama-csatorna építésekor vetették be. Mivel az akció sikeresnek bizonyult, 1920-ban minden kontinensre betelepítették. Magyarországra az első példányokat körülbelül egy évszázada hozták be, de idáig csak meleg vizű tavakban tudott megmaradni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK