A kutatók eddig meglehetősen csendes lényeknek vélték a zsiráfokat. Most kiderült, hogy éjszaka igen alacsony frekvenciájú mormogó hangot adnak ki. Hallgassa meg ön is a hosszú nyakú állatok eddig ismeretlen hangját!

A kutatók már évszázadok óta próbálják megfejteni, hogyan kommunikálnak egymással a zsiráfok. Hiszen társas szerveződésben élnek, s ez rendszerint valamiféle hangos kommunikációval jár együtt. Egészen eddig azonban senki sem hallott semmi más hangot a zsiráfoktól, mint néhány horkantást vagy szusszantást.

Mégis adnak ki hallható hangokat

Néhány szakember úgy vélte, hogy talán fizikailag nehéz hangot kibocsátani ezeknek a patásoknak a hosszú nyakuk miatt. Mások úgy gondolták, hogy az ember által nem hallható infrahanggal kommunikálnak az elefántokhoz hasonlóan.

ZsiráfportréFotó: Bielik István - Origo

A Bécsi Egyetem kutatócsoportja azonban majdnem 1000 órányi különféle állatkertekben rögzített hangfelvétel alapján azt derítette ki, hogy a zsiráfok még az ember által hallható – bár nagyon alacsony frekvenciájú – dörmögő, mormogó hangokkal kommunikálnak éjjelente.

„Lenyűgözött a felfedezés, mert ezek nagyon érdekes hangok és összetett az akusztikai szerkezetük” – mondta a kutatások vezetője, Angela Stöger, a New Scientistnek.

A zsiráfok dörmögését ide kattintva hallgathatja meg!

Nagyon mély mormogás

A három zsiráfkifutónál éjszaka rögzített mormogások frekvenciája 92 Hz körüli, ami azt jelenti, hogy még hallható, de nagyon mély. A dörmögések változó hosszúságúak és különböző hangok kombinációjából állnak, írták a kutatók a BMC Research Notes szabad hozzáférésű folyóiratban.

Érdekes, hogy amikor a kutatók lejátszották a hangokat az állatkerti gondozóknak, azt mondták sose hallottak ilyet korábban.

Még nem tudni, hogy mi a szerepe

A kutatók még mindig nem biztosak abban, vajon a zsiráfok tényleg egymással való kommunikációra használják a mormogást, vagy csupán passzív hang, olyasmi, amilyen például a horkolás.

Zsiráfbébi a duisburgi állatkertben NémetországbanForrás: AFP/Maja Hitij

„Lehet passzívan létrejövő hang – amilyen a horkolás – vagy az álmodásszerű állapotban kibocsátott hang, amilyen az emberi beszéd vagy a kutyaugatás álomban” – mondta Meredith Bashaw, amerikai állatviselkedés-szakértő a New Scientistnek.

Az is elképzelhető, hogy valóban ez a zsiráfok kommunikációja a sötétben. Így jelzik társaiknak a jelenlétüket, amikor nem látják egymást” – tette hozzá Bashaw.

A kutatók nem tudták még megfigyelni a zsiráfokat mormogás közben, így egyelőre még csak találgatnak. De bíznak abban, hogy a további kutatások fényt derítenek a hangok céljára, és mélyebb bepillantást nyerhetnek a zsiráfok társas kapcsolataiba.