Hallgassa meg Alexander Bell hangját!

Alexander Bell, telefon
Bell telefonhívást indít
Vágólapra másolva!
Ritka alkalom, amikor a telefon feltalálójának, Alexander Graham Bellnek hangját hallhatjuk – a Smithsonian Intézet Amerikai Történelmi Múzeuma YouTube-ra töltötte fel a fizikus egyik első telefonbeszélgetését.
Vágólapra másolva!

Igazi különlegességnek számít az a felvétel, amelyen Alexander Graham Bellnek, a telefon feltalálójának hangját hallhatjuk – a Smithsonian Intézet még 2013-ban azonosította a felvételen a fizikus orgánumát, és rögtön közkinccsé is tette a páratlanul ritka hanganyagot.

Papírfeljegyzés alapján azonosították

A hangfelvételt 1885. április 15-én készítette maga a feltaláló, akinek szalagját egy kósza papírfeljegyzés segítségével azonosították. Ezen ugyanis

pontosan megjelölte a dátumot, valamint a felvételt készítő személyt:

„halljátok a hangomat, Alexander Graham Bell”.

A felvétel szövege Forrás: Smithsonian Institute

Hatalmas lépés a technikatörténet kutatásában

A projektben egyébként közreműködött az amerikai Kongresszusi Könyvtár és a Lawrence Berkeley Nemzeti Könyvtár is, amelyeknek archívuma

a 200 legrégebbi hangfelvételt tartalmazza.

Itt találtak rá Bell felvételére is. „Bell hangjának azonosítása, aki elhozta nekünk az összes többi ember hangját, hatalmas lépés a történelemkutatásban” – mondta el John Gray, a múzeum igazgatója.

Bell hangjának azonosításán kívül egyébként sikerült még felismerni apja, Alexander Melville Bell hangját is egy 1881. szeptemberi felvételen.