Az emberi hullaszag egyedi

hullafarm illusztráció
Vágólapra másolva!
A bomló emberi holttest szaga meglehetősen egyedi, jól megkülönböztethető a rothadó állati tetemtől, derítette ki egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A bomló tetemek 452 különböző kémiai vegyületből álló gázt bocsátanak ki. Ezek közül 8 kifejezetten a sertésekre és az emberre jellemző. Mivel az említett háziállatok számos biológiai tulajdonsága – kezdve a szőrzettől a bélflóráig – hasonlít az emberére, így a „halál szagát” vizsgáló kutatások mostanáig kifejezetten a disznókra koncentráltak.

A holland Leuveni Katolikus Egyetem tudósai azonban úgy döntöttek változtatnak ezen. A hat hónapos kutatás során hat ember és huszonhat állat - többek között nyulak, csirkék, békák, sertések – oszló tetemét vették górcső alá. A vizsgálatok során az emberek és a sertések szerveit eltávolították, hogy külön tanulmányozhassák őket. A zavaró tényezők kiküszöbölése végett a tanulmányozott testrészeket és szerveket szigorúan kontrollált körülmények között tartották.

Forrás: AFP/Johan Ordonez

Egyedi kémiai vegyületek

Az új eredmények szerint

az emberek hullaszaga a sertésekétől is megkülönböztethető további öt vegyület alapján.

Az említett kemikáliák mindannyian észterek és kifejezetten fajunkra jellemzők – ezek a 3-metil-butil-pentanoát, 3-metil-butil-3-metil-butirát, 3-metil-butil-2-metil-butirát, butil-pentanoát és propil-hexanoát.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány egyetlen hátulütője, hogy csak testrészeket vizsgáltak, a teljes test bomlását figyelmen kívül hagyták, így a kutatások nem zárultak le. Az eredmények a keresőkutyák munkáját könnyíthetik meg, illetve olyan műszerek dolgozhatók ki általuk, amik az emberi maradványok megtalálását segíthetik.