Nem tartották rosszul Napóleont Szent Ilonán

Napóleon
Úton Szent Ilonára, a Bellerophon brit hadihajó fedélzetén
Vágólapra másolva!
Ötven liter szeszt, 22 kiló marhahúst, 30 kiló kenyeret kapott naponta Napóleon és kísérete a Szent Ilona brit szigeten töltött száműzetése idején - derült ki egy Angliában elárverezett leltári nyilvántartásból. 
Vágólapra másolva!

"E fantasztikus okmányból részletesen megtudhatjuk, mennyi és milyen minőségű bort, égetett szeszt és élelmet kapott Napóleon a száműzetése alatt" - közölte a Wolley&Wallis árverési ház.

Az alkoholt sem vonták meg

"A napi szállítmányban több mint 50 üveg bor és almabor, sör, pezsgő és több más ital volt, továbbá 22 kilogramm marha- vagy borjúhús, 30 kilogramm kenyér, 22 kilogramm bárány- és sertéshús, egy sült disznó, 2 pulyka, 4 kacsa, 9 gyöngytyúk, 12 galamb, 42 tojás, 15 üveg tej és más dolgok" – írja a Wolley&Wallis.

Úton Szent Ilonára, a Bellerophon brit hadihajó fedélzetén Forrás: Origo

Majdnem félmillió forintot adtak a leltárért

A leltárt 1820. október 13-án keltezték és a Szent Ilona szigetén szolgáló Denzil Ibbetson brit katonatiszt látta el kézjegyével.

Az irat 976 fontért (417 ezer forintért) cserélt gazdát.

A leltár felsorolja Napóleon rezidenciája, Longwood mintegy ötven lakóját is, közöttük a császár hívének, Bertrand tábornoknak hét családtagját.

A lemondatott császár 1815. október 15-én 69 napos utazás után érkezett Angliából Szent Ilona szigetére, ahol 52 évesen, 1821. május 5-én hunyt el, feltehetően gyomorrák következtében.