A kutatók által most leírt kígyófaj a leghalálosabb kígyók közé tartozik a tajpánnal és a tigriskígyóval együtt.

Az új kígyófajt Nyugat-Ausztrália távoli Kimberley régiójában fedezték fel, ezért a kutatók a kimberley-i halálkígyó (Acanthophis cryptamydros) nevet adták neki. 

Meglepő felfedezés 

Meglepetést okozott számukra, hogy a Kimberley vidéknek van saját halálkígyója, amely a sivatagi halálkígyóval áll a legközelebbi rokonságban”  – mondta Paul Doughty, a Nyugat-Ausztráliai Múzeum herpetológiai kurátora, a Zootaxa folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. 

A kimberley-i halálkígyó nagyjából 50 centiméter hosszú, a feje rombusz alakú.

Kimberley-i halálkígyóForrás: Ryan Ellis, Western Australian Museum

Lesben vár a zsákmányra 

A többi halálkígyóhoz hasonlóan mérge rendkívül erős.  Lesben várakozik a prédára. Csendben fekszik, mielőtt lecsapna zsákmányára, ami madár, gyík és kis emlős is lehet. A halálkígyóknak ez a viselkedése rendkívül veszélyessé teszi őket az emberek számára, akik könnyen ráléphetnek a környezetbe beleolvadó hüllőkre. 

„Ezek a kígyók kitűnően álcázzák magukat, úgy néznek ki, mint egy szikladarab vagy egy levélcsomó” – mondta Doughty a The Guardiannek. „Farkukat csaliként használják, addig lóbálják, amíg egy gyík vagy más állat a közelbe nem ér, ekkor elrejtik, és lecsapnak.” 

Mérge az emberre is halálos

A világ 10 legveszedelmesebb mérgű kígyója közé tartoznak, ezért óvatosan kell bánni velük”  – tette hozzá Doughty. 

Belföldi tajpánForrás: Wikimedia Commons

A most leírt faj nagyon ritka.  A terület kígyóinak többéves tanulmányozása folyamán Doughty csupán egyetlenegyet látott a természetben. 

Ausztrália a világ néhány leghalálosabb mérgű kígyójának – így a tigriskígyónak és a tajpánnak – a hazája.