Evési szokásaink sokat elárulnak személyiségünkről

evés
People eat in a McDonald's restaurant after it reopened following a hygiene probe in Moscow on November 19, 2014. McDonald's reopened its flagship outlet in central Moscow for the first time in four months after Russia clamped down on the fast-food chain for alleged hygiene violations following Western sanctions over Ukraine. AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN
Vágólapra másolva!
A gyors evők például jól teljesítenek, ha több feladatot kell egyszerre elvégezni, akik pedig módszeresen szétválogatják az ennivalót a tányéron, általában egyéb téren is rendszeretők.
Vágólapra másolva!

Nemcsak abban a mondásban van sok igazság, hogy az vagy, amit eszel, hanem abban is, hogy olyan vagy, ahogyan eszel. Legalábbis ezt állítja Juliet A. Boghossian táplálkozásviselkedési szakértő Dvine Caroline-nak adott interjújában, amelyet a MailOnline is átvett.

Nehéz leplezni étkezési szokásainkat

– mondta Boghossian. „Ez univerzális, határok nélküli szükséglet gazdasági és szociális státusztól függetlenül.”

Gyorsétteremben sem kell feltétlenül gyorsan enni Forrás: AFP/Alexander Utkin

A szakértő ebből kiindulva úgy véli, hogy a táplálkozási szokásaink személyiségünkről is sokat elárulnak. „Tettethetjük egy ideig az étkezési szokásainkat, de végül is az ösztön kiütközik és felfedi »igazi« énünket” – fűzte hozzá.

Boghossian húsz évig tanulmányozta, hogyan esznek egyes emberek,

és ezek alapján állította fel a kategóriákat, amelyek közül egy-egy különösen jellemző az emberek nagy többségére.

Lassú evők

Boghossian úgy véli, hogy akik lassan fogyasztják el ennivalójukat, a szokások rabjai, rendszeretők és nehezen hajlíthatók. Időt szánnak az étel ízének kiélvezésére, ami azt jelzi, hogy igyekeznek a legtöbbet kihozni minden tapasztalatból, élvezik a pillanatot.

Annak is nagy a valószínűsége, hogy magukat és szükségleteiket mindenki más és másé elé helyezik. A szakértő úgy jellemezte őket, hogy

Szerelmes evés Forrás: Image Source/Steve Prezant

Gyors evők

Azok az emberek, akik alig vesznek levegőt, miközben belapátolják az ennivalót, rendszerint kiválóan teljesítenek, ha több feladatot kell egyszerre elvégezni, és a határidőket is betartják. A lassú evőkkel ellentétben a gyors evők általában a maguk dolgai elé helyeznek más tennivalókat és előnyben részesítik más emberek érdekeit a magukéival szemben.

Noha adakozó természetük miatt nagyszerű partnerek, sok gyors evő nem fordít elég időt magára, illetve a saját szükségleteire, ami hosszú távon – akár egészségügyi – problémákhoz vezethet.

Rendszerezők

Ha valakinek fontos, hogy elkülönítse a különféle ennivalókat a tálon, hogy azok ne érintkezzenek egymással, akkor nála valószínűleg fontos szerepet játszik a rend a mindennapi életben is.

Akik elrendezik az ennivalót, jellemzően rendszerezettek és ápoltak a hétköznapokon is. Noha kiválóan rendben tartják a házat és az íróasztalukat, gondot jelenthet számukra másokkal megosztani a kötelezettségeket, mivel egy bizonyos módon szeretik csinálni a dolgaikat.

A rendszerezők kevéssé rugalmasak, és erőfeszítést kell tenniük, hogy kicsit lazítsanak, felengedjenek.

Anyának igaza volt: a hosszabb jóllakottság kulcsa a lassú evés Forrás: Thinkstock

Elkülönítők

Azoknak az embereknek, akik egyszerre csak egyféle ennivalót esznek, szintén gondjaik vannak a rugalmassággal. Az elkülönítő evők többsége feladatorientált és módszeres.

Bármit csinálnak nagy figyelmet szentelnek a részleteknek.

Az ételt ily módon fogyasztó emberek utálják a változást és gyakran szenvedést okoz nekik, ha csak úgy sodródnak az eseményekkel.

Összekeverők

Ha valaki szeret mindenből szedni egy kicsit és összekeverni az alkotókat, mielőtt nekifogna az evéshez, az nyitott az új dolgokra, és szeret kísérletezni az életében.

Az ennivalót összekeverő emberek általában extrovertáltak, társaságkedvelők és gyakran szoros kapcsolatban állnak a barátaikkal, és könnyedén felvállalják a teendőket.

Azonban ilyen sok mindennel a tányérjukon gyakran túlvállalják magukat, és gondot okozhat nekik a fontossági sorrend felállítása. A keverőknek sokszor koncentrációs zavaraik is lehetnek: nehezen tudnak egy adott feladatra összpontosítani.

Ezt könnyű összekeverni Forrás: MTI/Varga György

Hangoskodók

Azok az emberek, akik szeretik hangosan rágcsálni az ennivalót, szürcsölni a levest, vagy furcsa hangokat kiadni evés közben kétségtelenül szabad szelleműek, akik nem veszik mások véleményét, esetleges rosszallását a szívükre.

Az így étkező emberek gyakran nyíltak, egyenesek, lényegre törőek a hétköznapi életben is. Mivel az ilyen hangosan evő emberek nemigen törődnek azzal, mit gondolnak róluk a körülöttük lévők, sokan modortalannak vagy gorombának tartják őket, holott nem mindig ez a helyzet.

Előkészítők

Azok, akik felvagdossák az összes ennivalót, mielőtt nekilátnának az elfogyasztásához, jó stratégiai érzékkel rendelkeznek és előrelátóak. Látszólag mindig egy lépéssel a többiek előtt járnak.

Az előkészítőknek nagy álmaik vannak, és gyakran imádnak tervezgetni és előre elgondolni a jövőt.

Az ily módon étkező embereknek azonban gondjaik lehetnek a jelen élvezetével.

Az ilyen emberek, amikor élettársat keresnek maguknak, olyanokat igyekeznek választani, akik szintén célorientáltak.

Kalandvágyók

Azok az emberek, akik mindig újabb kiemelkedő kulináris élményt keresnek és hajlamosak kipróbálni egzotikus új ételeket, általában egyébként is kockázatvállalók.

Az ilyen egyének imádják a kalandokat, és az emberek általában bátornak és társaságkedvelőknek tartják őket.

Az ilyen emberek leginkább a kreatív feladatokra alkalmasak.

A rovarevést is ki kell próbálni egyszer Forrás: BSIP/Alice S.

A kalandos étkezők nem tucatemberek, elfogulatlanok és szinte sosem unalmasak, azonban óvatosnak kell lenniük, nehogy elbátortalanítsák a többieket, akik kevésbé kalandvágyó természetűek.

Válogatósak

A válogatós emberek általában kíváncsi személyek, akiknek nem okoz problémát a kérdések feltevése, ha segíti őket, hogy a komfortzónájukon belül maradjanak. És noha jó dolog, ha tudjuk, mit akarunk az életben, a válogatósan étkezőknek időnként meg kell próbálniuk túllépni önmagukon, és kipróbálni valami újat.

Semmi nem fekete-fehér

– mondta Boghossian.

„Úgy gondolom, hogy az étkezési stílust is hozzáadhatjuk azokhoz a jellemzőkhöz, amelyek elárulják a számunkra ismeretlen személyiségjegyeinket. Első pillantásra butaságnak tűnhet a viselkedést olyan egyszerű dologhoz társítani, hogy miként eszünk, de hihetetlenül árulkodóak tudnak lenni azok a kis dolgok, amiket ösztönösen teszünk, ha odafigyelünk ezekre” – magyarázta Boghossian.