Csodaszép képeslapot küldött haza a Curiosity

2015.10.05. 19:19

A Mount Sharp kilátással – a Curiosity helyzetjelentést küldött haza a vörös bolygóról, amelyen már a gyönyörű kilátás is látszik.

A Curiosity 2014 szeptembere óta tanulmányozza a Mount Sharp rétegeit –az 5,5 kilométer magas hegyen egyre feljebb jut, így egyre szebb kilátásról tud képeket küldeni nekünk. Ezt a fotót szeptember 9-én készítette a hegy felső régióiban. 

Ezt látja most a roverForrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

„A képeknél már csak az lenyűgözőbb, hogy tudjuk: a Curiosity a rajtuk látható dombokon is áthalad majd egyszer” – mondta egy sajtóközleményben a Curiosity-projekt egyik kutatója, Ashwin Vasavada. A szóban forgó fotón a rovertől nagyjából 3 kilométerre egy vörösvasércben gazdag gerincet láthatunk, amely a vas-oxid egy ásványi formája. A gerinc mögött szulfátban gazdag dombok állnak.

„A rétegek egyre változó ásványtartalma arra utal, hogy a Mars korai éveiben a környezet gyakran változott, bár mindegyikük több milliárd éve itt folyó víz nyomairól árulkodik” – olvasható a NASA sajtóközleményében. A Curiosity csapatának egyik célja, hogy ezeket a rétegeket közelebbről is megvizsgálhassa a következő évek során.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK