Vízállóbbak a verebek télen, mint nyáron

2015.10.08. 11:14

Az évszaknak megfelelően képesek változtatni bőrük vízáteresztő képességét a verebek, így víz- és hőháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is meg tudják őrizni - derítették ki amerikai kutatók.

A melegvérű állatoknak egyrészt jól "impregnáltnak", vízhatlannak kell lenniük, hogy a hőségben a lehető legkevesebbet veszítsék az értékes vízből, ugyanakkor "vízáteresztőnek" is, hogy párologtatás révén hűthessék magukat.

Változtatják bőrük vízáteresztő képességét

A madarak a testükben lévő víz mintegy kétharmadát veszítik el bőrükön keresztül - mondta Alex Champagne, a Dél-indianai Egyetem munkatársa.

Veréb figyel a szögesdrótonForrás: Flickr / See-ming Lee

Csapatával azt vizsgálták, hogy a szárnyasok képesek-e e téren alkalmazkodni a téli és nyári körülményekhez. A tudósok tizenegy verebet fogtak el nyáron és nyolcat télen, majd vizsgálták az állatok különböző bőrrétegeiben lévő zsírt. Azt figyelték meg, hogy a bőr vízáteresztő képessége nyáron kétszer nagyobb volt, mint télen. Eredményeiket a kutatók a Journal of Experimental Biology című szaklapban mutatták be.

Szezonálisan váltogatják zsírraktáraikat

Abszorpciós elemzések és infravörösfény-vizsgálatok segítségével csodálkozva állapították meg a kutatók, hogy a verebek vízállóságuk mértékét a bőrben különböző zsírok raktározásával szezonálisan változtatják. Télen több zsírt raktároznak el, mégpedig különböző zsiradékokat a bőr felső és alsó rétegeiben. A mélyebb bőrrétegekben az olyan lipidek, mint a ceramid és a cerebrozid tartják meg különösen jól a vízmolekulákat. Ezek a rétegek a legjobban impregnáltak és nedvességben leggazdagabbak.

A madarak az évszaknak megfelelően tudják változtatni bőrükben a zsír elrendeződését - írják a kutatók. Ezzel valószínűleg környezetük változó hőmérsékletéhez és nedvességtartalmához alkalmazkodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK