Pinochet személyesen adott utasítást a gyilkosságra

GENERAL HANDSHAKE UNIFORM CROWD DICTATOR Chile
The Chilean president and commander in chief of the military junta, General Augusto Pinochet, shakes hands with supporters in Santiago in May 1975.
Vágólapra másolva!
Titkosítás alól újonnan feloldott amerikai hírszerzési dokumentumok szerint Augusto Pinochet chilei diktátor személyesen adott utasítást Orlando Letelier chilei diplomata meggyilkolására, amelyet 1976-ban Washingtonban követtek el.
Vágólapra másolva!

Letelier egy ideig Chile washingtoni nagykövete volt, majd 1973-ban Salvador Allende kormányában külügy- és hadügyminiszter. 1973. szeptember 13-án a fasiszta katonai junta letartóztatta, megkínozta és bebörtönözte. Kiszabadulása után előbb Venezuelában, majd az Egyesült Államokban élt. 1976. szeptember 21-én

merénylet áldozata lett az amerikai fővárosban, pokolgép robbant a gépkocsijában.

Eddig is ismert volt, hogy a merényletet a chilei titkosrendőrség, a DINA követte el.
Csütörtökön nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési iratok szerint a gyilkosságra személyesen Pinochet tábornok adott utasítást.

Augusto Pinochet egy 1975-ös felvételen Forrás: Origo

"Reméljük, hogy ezeknek a dokumentumoknak a tanulmányozásával fény derül Pinochet szerepére a gyilkosságban, és arra is, hogy ezt miért nem vizsgálta soha a chilei igazságszolgáltatás" - mondta újságíróknak a néhai diplomata fia, Juan Pablo Letelier szenátor. Hozzátette, hogy a dokumentumok másolatait John Kerry amerikai külügyminiszter adta át hétfőn Chilében Michelle Bachelet chilei elnöknek, aki pedig úgy rendelkezett, hogy a szenátor kapja meg őket.

Táviratok, jelentések

A szóban forgó dokumentumokat egy washingtoni nonprofit szervezet, a Nemzetbiztonsági Levéltár (National Security Archive) is nyilvánosságra hozta csütörtökön. Szerepelnek közöttük olyan külügyminisztériumi táviratok, amelyek chilei informátorok jelentéseit tartalmazzák az 1978 előtti évekből. Az egyik ilyen irat szerint Manuel Contreras, a DINA akkori vezetője elárulta, hogy "Pinochet utasítására ő adott parancsot Letelier meggyilkolására".

Manuel Contreras, a DINA egykori vezetője Forrás: AFP/Martin Bernetti

Pinochet rémuralma 1990-ig tartott. Letelier haláláért soha nem vonták felelősségre. A 2006-ban bekövetkezett halála előtti években megromlott a viszonya Contrerasszal, kölcsönösen egymás ellen vádaskodtak. Pinochet igyekezett a politikai gyilkosságokat Contreras nyakába varrni, utóbbi viszont kábítószer gyártatásával és Európába csempésztetésével vádolta hajdani főnökét.

Contrerast 2005-ben ötszáz évi börtönbüntetésre ítélték

emberiesség elleni bűnökért, köztük a Letelier halálában betöltött szerepéért. Idén augusztusban meghalt.

de legalább ezen iratok révén a történelem egyértelmű ítéletet mond felette, és kimondja bűnösségét" - jelentette ki Peter Kornbluh, a Nemzetbiztonsági Levéltár vezető elemzője.