Hat hihetetlenül szép képet közölt a NASA a Chandra-archívumából

2015.10.12. 09:10

A Chandra-röntgenteleszkópot a Columbia űrrepülőgép szállította és helyezte pályára 1999. július 23-án. Azóta több ezer égitestről, többek közt pulzárokról, szupernóvákról, gázködökről és galaxisokról gyűjtött adatokat és készített fényképeket. Ezek közül tett közzé most hat gyönyörű felvételt a NASA.

A képek készítése órákat, sőt néha napokat vesz igénybe. A végeredmény a látható fény, a röntgensugárzás és a rádióhullámok segítségével készült felvételek kombinációja.

A W44, más néven G34.7-0.4 egy táguló szupernóvamaradvány, amely kölcsönhatásba lép az őt körülvevő sűrű kozmikus anyaggal.

A W44 szupernóva maradványaForrás: X-ray: NASA/CXC/Univ. of Georgia/R.Shelton & NASA/CXC/GSFC/R.Petre; Infrared: NASA/JPL-Caltech/Chandra X-Ray Observatory Center

Az SN 1987A a Földhöz legközelebbi legfényesebb szupernóva az utóbbi évszázadban. Ez a kép a szupernóvarobbanás eredményét mutatja, ami akkor következik be, amikor a csillagnak elfogy az üzemanyaga, és ledobja külső héjait az űrbe.

Az SN1987A szupernóvaForrás: X-ray: NASA/CXC/PUS/E.Helder et al; Optical: NASA/STScI/Chandra X-Ray Observatory Center

A Kesteven 79 egy másik szupernóvarobbanás maradványa. Ez az esemény azonban több ezer éve történt.

A Kesteven 79Forrás: X-ray: NASA/CXC/SAO/F.Seward et al, Optical: DSS/Chandra X-Ray Observatory Center

Az MS 0735.6+7421 egy olyan galaxishalmaz, ahol az emberiség által eddig megfigyelt egyik legnagyobb kitörés történt.

Az MS 0735.6+7421 galaxishalmazForrás: X-ray: NASA/CXC/Univ. of Waterloo/A.Vantyghem et al; Optical: NASA/STScI; Radio: NRAO/VLA/Chandra X-Ray Observatory Center

Ezen a képen a 3C295 galaxishalmaz látható. A rózsaszín terület szuperforró gáz, a sárga területek pedig egyedi galaxisok. Az ehhez hasonló galaxisok nagy mennyiségű sötét anyagot tartalmaznak, amely egyben tartja a forró gázt (rózsaszín) és a galaxisokat (sárga).

A 3C295 galaxishalmazForrás: X-ray: NASA/CXC/Cambridge/S.Allen et al; Optical: NASA/STScI/Chandra X-Ray Observatory Center

A képen a Gitár-köd látható, amely a B2224+65 pulzárt tartalmazza. Ez a pulzár rendkívül nagy sebességgel, másodpercenként nagyjából 800 kilométerrel halad.

A Gitár-köd a pulzárral a "gitár markolatának" végén. A lila röntgensáv eredete még tisztázatlanForrás: X-ray: NASA/CXC/UMass/S.Johnson et al, Optical: NASA/STScI & Palomar Observatory 5-m Hale Telescope/Chandra X-Ray Observatory Center

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK