Az első felvétel a Pluto legkisebb holdjáról

Styx
Vágólapra másolva!
Megérkezett az első, alacsony felbontású felvétel a Pluto legkisebb holdjáról, a Styxről. A képet a New Horizons űrszonda lőtte 631 ezer kilométer távolságból.
Vágólapra másolva!

Az apró ám hosszúkás, krumpli alakú égitestet még a földönkívüli intelligenciát kereső SETI intézet kutatói találták 2012-ben. A Hubble űrteleszkóppal éppen a Plutót tanulmányozták, amikor rábukkantak a kicsiny és halovány objektumra.

A P5 néven is ismert Styx a Pluto legnagyobb égi kísérője, a Charon és másik holdja, a Nix között található, a törpebolygót 20 nap alatt kerüli meg. Mivel 10 és 25 km közötti átmérővel rendelkezik, így még a New Horizons nagy felbontású LORRI kamerájával is nehéz volt lencsevégre kapni, pláne többszázezer kilométer távolságból. A hold közepes pályaátmérője 95 ezer km.

A kép felső részén az apró Styx holdat láthatjuk, alul pedig a Pluto-rendszerben elfoglalt helyét tekinthetjük meg. A törpebolygó öt holddal rendelkezik: Charon, Styx, Nix, Kerberos és Hydra Forrás: NASA/JHUAPL/SwRI

Fényességét és méretét megvizsgálva a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a Styx nagy fényvisszaverő képességű, jeges felszínnel rendelkezik, hasonlóan a Pluto másik két holdjához, a Nixhez és a Hydrához. Az új képek és adatok segítségével a NASA szakemberei most az égitest több tulajdonságát is részletesebben meg szeretnék ismerni.