Skizofrén lehet, ha macskákat tart

macska, videók, mémek
Vágólapra másolva!
A macska bőrén élősködő Toxoplasma gondii lehet a felelős azért, hogy a négylábú tartása akár skizofréniát, vagy egyéb más mentális betegségeket okozhat.
Vágólapra másolva!

Legtöbbször az egerekkel való interakció során kaphatják el a macskák a Toxoplasma gondii parazitát, amely csak akkor veszélyes a házikedvenc szervezetére, ha képes reprodukálódni benne. A T. gondii már az egerek életére is veszélyes, hiszen

„öngyilkos hajlamokra” készteti őket

– a rágcsálók képesek fejlett szaglásuknak köszönhetően felismerni a macskavizelet szagát, így távol tudnak maradni azoktól a területektől, ahol a rájuk veszélyes ragadozók mozognak. A T. gondii hatására azonban a szaglásuk eltompul, így nem veszik észre, ha macskáktól hemzsegő környékre tévednek.

Lil Bub az egyik legfelkapottabb macskasztár - könnyen lehet, hogy ő is hordozó Forrás: Mike Bridavsky/www.lilbub.com

A toxoplazmózis mumusa

A fertőzött macska képes az emberekre is átterjeszteni a parazitát – bár a mi szervezetünkben a T. gondii nem tud szaporodni, úgynevezett toxoplazmózist okozhat. Ez egy olyan fertőzést jelent, amelyet csak ez a parazita okoz, előfordulása meglepően gyakori az embere között.

A Föld lakosságának körülbelül egyharmada fertőzött,

de nagyon keveseknél okoz látható tüneteket is – eddig úgy tudtuk, hogy csak terhes nőkre és gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre jelent veszélyt.

Veszélyes a gyerekkori macskatartás

Egy friss kutatásból azonban kiderül, hogy kapcsolatot találtak a mentális betegségek, elsősorban a skizofrénia és a toxoplazmózis között. A Schizophrenia Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akiknek gyerekkorukban volt macskájuk, nagyobb eséllyel szenvednek később valamiféle mentális betegségben, mint macskátlan társaik.

Azok, akiknek gyerekkorukban volt macskájuk, nagyobb eséllyel szenvednek később valamiféle mentális betegségben, mint macskátlan társaik Forrás: macskaorseg.reblog.hu

A kutatók kijelentették azonban, hogy ez persze csak asszociáció, viszont két korábbi kutatás eredményeit is megerősíti, amelyek szintén találtak kapcsolatot a betegségek és a toxoplazmózis között.

Direkt kapcsolat van a kettő között

Az Acta Psychiatrica Scandinavica tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői már

konkrétabban keresték az összefüggést

a T. gondii jelenléte és a mentális betegségek között – ötven lektorált kutatás eredményeit vetették össze, és megállapították, hogy a toxoplazmózisban szenvedő emberek kétszer olyan hajlamosak a skizofréniára, mint azok, akiknek a szervezetében nincs meg ez a parazita.