Egérbél, tengeri féreg, struccpáfrány és májmoha is szerepel Nikon által szervezett Small World mikrofotográfiás verseny díjazottai között. Nézze meg a győztes fotókból készült válogatást!

A Nikon cég 1974 óta rendezi meg évente a nemzetközi Small World fotóversenyét. A különféle fénymikroszkópos eljárásokkal készült fotók a laikusok számára is szemet gyönyörködtetők. A mikrofotográfia a dokumentáció egyik módszere, amelynek nagy jelentősége van a tudományban vagy az iparban. A jó mikrofotók azonban egyúttal műalkotások is, amelyek kompozíciója, színvilága és tartalma továbbmutat az egyszerű dokumentációs fölhasználáson, és a nem szakemberek számára is esztétikai élményt nyújt.

A 2015-ös pályázat első díját egy ausztrál középiskolai tanár és méhész, Ralph Grimm nyerte a háziméh szeméről készített remek fotójával.

Háziméh (Apis mellifera) szeme, amelyre pitypang virágpora tapadt (130x)

Forrás: Ralph Claus Grimm/Nikon Small World

Egér vastagbele, amelyben emberi mikrobióta telepedett meg (63x) 

Forrás: Kristen Earle, Gabriel Billings, KC Huang & Justin Sonnenburg/Stanford University School of Medicine, Department of Microbiology and Immunology/Nikon Small World

Tengeri féreg (30x) 

Forrás: Michael Crutchley/Nikon

Struccpáfrány keresztmetszete (250x) 

Forrás: Anatolij Mihalcov/Nikon Small World

Hím éjjel lepke (Anisota sp.) csápja (100x) 

Forrás: Dr. Igor Siwanowicz/Hughes Medical Institute (HHMI), Janelia Farm Research Campus, Leonardo Lab/Nikon Small World

Májmoha (Lepidolaena taylorii) módosult levelei a víztartó hólyagokkal (100x) 

Forrás: Susan Tremblay/University of California, Berkeley/Nikon Small World

Tengeri csillag (10x) 

Forrás: Evan Darling/Memorial Sloan Kettering Cancer Center /Nikon Small World

Az érdeklődök az összes díjazott fotót megnézhetik a Nikon Small World oldalán.