Karnyújtásnyira a Szaturnusz jeges holdja

Enceladus, kráter
A felszínt nemcsak kráterek borítják, hanem repedések is, amik átnyúlnak a mélyedéseken
Vágólapra másolva!
Nagyon sok repedés tarkítja a Szaturnusz jeges holdjának felszínét, ezekről közölt új képeket a Cassini űrszonda.
Vágólapra másolva!

A NASA űreszköze az első átrepülés során, október 14-én 1839 kilométerre közelítette meg a hold felszínét. A felvételek alapján új képet kaphatunk az Enceladus eddig kevésbé tanulmányozott északi területeiről, amelyet a korábbi adatok alapján már eddig is erősen kráterezettnek véltek.

Az Enceladus északi területei Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Az új képeken az látszik, hogy a régió felszínét nemcsak kráterek borítják, hanem repedések is, amelyek átnyúlnak a mélyedéseken. A repedések az Enceladuson jellegzetes képződmények, ezúttal viszont az is kiderült, hogy az északi sarki területek sem mentesek a hasadékoktól. A feldolgozott képek mellett a „nyers” változatok is elérhetők a Cassini küldetés honlapján.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A várható események

A Cassini következő átrepülése október 28-án várható, ekkor 49 kilométerre közelíti meg a hold déli sarkát. A művelet során az űreszköz mintát fog venni az égitest jégvulkánja által kibocsájtott anyagból, amit kémiai analízisnek vetnek alá. A legújabb ismereteink szerint az Enceladus jeges felszíne alatt hatalmas, globális kiterjedésű óceán húzódik, amelynek tanulmányozásával többek között pontosabb képet kaphatnak a szakemberek a hold lakhatósági viszonyairól.

A felszínt nemcsak kráterek borítják, hanem repedések is, amik átnyúlnak a mélyedéseken Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Az utolsó átrepülés december 19-én várható, ekkor 4999 kilométeres magasságból fogja a Cassini a hold belsejéből származó hőt mérni.