Jane igazolta, hogy a felnőtt T. rex testalkata drasztikusan megváltozik

Tyrannosaurus Rex, Walking with Dinosaurs
Vágólapra másolva!
A Jane névre keresztelt növendék Tyrannosaurus rex több mint 70 év óta tartó vitának vethet véget. A kutatók ugyanis azóta nem tudnak megegyezni abban, hogy a Jane-hez hasonló kis, húsevő dinoszauruszok vajon a T. rex fiatal változatai vagy egy új faj képviselői. Egy új tanulmány az előbbit támasztja alá.
Vágólapra másolva!

Az új tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kicsi és karcsú Jane fiatal, nagyjából 11 éves T. rex. Valójában az eddig kiásott legteljesebb növendék T. rex.

Jane segíthet kitölteni a rést a leletek között

Részletes anatómiája segít a kutatók számára megismerni ezeknek a krétában, több mint 66 millió éve élt csúcsragadozóknak a különböző életszakaszait. Az eredményeket október 16-án ismertették a Gerinces Paleontológiai Társaság 75. éves konferenciáján, Dallasban.

Kifejlett Tyrannosaurus rex modellje Forrás: AFP/Adrian Dennis

Jane előtt jelentős rés tátongott a fiatal és a kifejlett T. rex dinoszaurusz-leletek között, és nem volt világos, hogyan változik a testfelépítésük az életkorral, mondta a tanulmány vezetője, Thomas Carr, a wisconsini Carthage College biológiaprofesszora.

Fontos lelet 2001-ből

– mondta a tanulmány társszerzője, Scott Williams. „A példány minősége és hozzáférhetősége kétségtelenül évtizedekre ellátja majd a kutatókat fontos onotgenetikai (az öregedési folyamatokkal kapcsolatos) adatokkal a világ legismertebb dinoszauruszfajáról.”

Jane-t 2001-ben ásta ki a Burpee Museum paleontológuscsoportja Ekalakában. A csontok kilátszottak a kőzetből a leleteiről híres Hell Creek formációnál. A kutatók gyorsan nekifogtak az ásatásoknak, és egy félig kifejlett, 6 méter hosszú T. rex maradványait bontották ki a sziklából.

Lehet ekkora különbség a fiatal és a felnőtt állat között?

Azonban nem Jane az első „kicsi” T. rex példány. 1942-ben a kutatók szintén Ekalaka közelében találtak egy kicsi és könnyű felépítésű tirannoszaurusz-koponyát.

A lelet nagy vitát keltett arról, mennyit változik a tirannoszaurusz a fiatal korától a felnőttkorig.

Egy T. rex életnagyságú csontváza a American Museum of Natural Historyban New Yorkban Forrás: AFP/Hemis.fr

A koponya majdnem 50 évig békésen elvolt a clevelandi természettudományi múzeum kiállításán, amikor is újabb vitát váltott ki. 1988-ban a neves paleontológus, Robert Bakker elemezte, és kijelentette, nem T. rex, hanem egy újonnan felfedezett faj.

Bakker még el is nevezte az „új” fajt Nanotyrannus lancensis-nek, és felvetette, hogy ez a T. rex kisebb és karcsúbb rokona.

Carr szerint a Nanotyrannus nem önálló faj

1999-ben Carr annak a véleményének adott hangot, hogy a Nanotyrannus nem önálló faj, hanem valójában egy fiatal T. rex. Sok paleontológus kétkedve fogadta ezt a hipotézist, mert nem tudták elképzelni, hogy egy dinoszaurusz ilyen drasztikusan megváltozzon, ahogy idősebb lesz.

– mondta Carr.

A Jane nevű T. rex koponyájának 3D nyomtatóval készült mása Forrás: Print produced by Steve Clawson, and assembled by S. Clawson and Thomas D. Carr

Jane lehet a kulcs

Jane azonban segíthet tisztázni a keveredést. Karcsú koponyája és csontváza átmenetet képvisel a clevelandi koponya és más felnőtt T. rexek koponyája közt.

„Jane azt mutatja számunkra, hogy a rés valójában áthidalható, hiszen számos tulajdonsága jobban hasonlít a felnőtt T rexekére, mint a clevelandi koponyáéra” – mondta Carr.

Bakker azonban egyelőre kitart álláspontja mellett, azaz, hogy a Nanotyrannus különálló faj. Szerinte Carr nem tanulmányozta elég alaposan a Nanotyrannus fosszíliát.