Fantasztikus képeket hoztak létre baktériumtenyészetekről

2015.10.21. 10:14

Van Gogh Csillagos éj című képét is reprodukálták az Amerikai Mikrobiológiai Társaság által meghirdetett első baktériumművészeti versenyen.

Fényképen bizonyára mindenki látott már kerek Petri-csészékben tenyésző különböző színű baktériumtelepeket. Ezek látványa ihlette meg az Amerikai Mikrobiológiai Társaság szakembereit, akik pályázatot írtak ki Agar Art címmel (az agaragar a baktériumok laboratóriumi tenyésztalaja).

A Van Gogh Csillagos éj című képe által ihletett pályamű jól érzékelteti, hogy milyen komolyan vették a kutatók a mikrobiológiai kutatások népszerűsítését szolgáló felhívást. A sokoldalú kutatók fehérjéket, mutáns élesztőket és különféle baktériumfajokat használva hozták létre műalkotásaikat.

Csillagos éj baktériumbólForrás: Melanie Sullivan/AGAR ART

A pályázatra a világ számos országából érkeztek pályamunkák, amelyeket ezen az oldalon lehet megtekinteni. Ezek közül mutatjuk be a díjnyertes alkotásokat.

1. díj. Neuronok

A művet Mehmet Berkmen (New England Biolabs) készítette Maria Penil képzőművész közreműködésével. A képet a sárga Nesterenkonia, a narancsszínű Deinococcus és Sphingomonas baktériumok megfelelő eloszlása hozta létre 2 napos 30 Celsius-fokon történő tenyésztés után. A tenyészetet pár nap pihentetés után epoxigyantával rögzítették.

Neuronok baktériumokbólForrás: Mehmet Berkmen (New England Biolabs) és Maria Penil/AGAR ART

2. díj. New York City biomtérképe

NYC biomtérképeForrás: Christine Marizzi, Cold Spring Harbor Laboratory/DNA Learning Center/AGAR ART

3. díj. Aratási időszak

Aratási időszakForrás: Maria Eugenia Inda/AGAR ART

Közönségdíj: Sejttől sejtig 

Sejttől sejtigForrás: Mehmet Berkmen, New England Biolabs és Maria Penil

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK