Veszélyes tengeri kígyót csalt a strandra a melegedő óceán

tengeri kígyó
Sárgahasú tengerikígyó (Pelamis platura)
Vágólapra másolva!
Rendkívül erős méreggel rendelkező tengeri kígyót csalt el élőhelyéről, és vezetett a jóval északabbra fekvő dél-kaliforniai strandokig a melegedő óceánvíz.
Vágólapra másolva!

A sárgahasú tengerikígyó (Pelamis platura) tetemét egy szörfös vette észre Ventura megye homokos óceánpartján. Ez a legészakibb pont a csendes-óceáni partvonalon, ahol ez idáig ilyen kígyót találtak. A szakértők szerint az állatot a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség okozta vízmelegedés csalta el ilyen messze a természetes élőhelyétől.

A sárgahasú tengerikígyó általában a meleg trópusi vizekben él, ám az emelkedő óceánhőmérséklet arra sarkalhatta a teremtményt, hogy északabbra ússzon kisebb halak és angolnák reményében.

El Nino

Az El Nino egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Az El Nino előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi.

Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Nina, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

Veszélyes

Kaliforniában időről időre felbukkannak tengeri kígyók, egyszer az 1980-as évek elején vetődött partra egy példány ugyancsak egy El Ninóval kísért időszakban.

Sárgahasú tengerikígyó (Pelamis platura) Forrás: Wikimedia Commons

A tengeri kígyók teljes mértékben vízi életmódot folytatnak, és egytől egyig mérges kígyók. A sárgahasú tengerikígyó nagyon erős méreggel rendelkezik, és a korallkígyót, valamint a királykobrát is magába foglaló mérgessiklófélék (Elapidae) családjával áll legközelebbi rokonságban.

Szaporodni fognak a mostanihoz hasonló esetek

Greg Pauly, a Los Angeles megyei természettudományi múzeum szakértője szerint az óceánvíz folyamatos melegedése miatt valószínűleg szaporodnak a tengerikígyó-észlelések a következő hetekben, hónapokban.

A Heal the Bay természetvédő szervezet óva int mindenkit a tengeri kígyók befogásától. Helyette azt kérik, hogy aki ilyen állattal találkozik, fényképezze le, jegyezze fel a pontos helyszínt, és jelentse az esetet.