Szuperizmos kutyákat hoztak létre

beagle
Egy beagle
Vágólapra másolva!
Az átlagosnál kétszer nagyobb izomtömeggel rendelkező kutyákat hoztak létre génmódosítással kínai kutatók.
Vágólapra másolva!

A tudósok az úgynevezett CRISPR-Cas9 eljárással egy kutyafajta, a beagle embrióit piszkálták meg, egészen pontosan a miosztatin nevű fehérje termeléséért felelős gént távolították el. Az említett protein az izomzat növekedésének korlátozásában játszik szerepet.

Az így kapott génmódosított kutyák izmosabbak lettek, jobban bírják a futást, így hatékonyabbak a vadászatok és rendőri akciók során alkalmazott „hagyományos” ebeknél, írja a Massachusettsi Műszaki Egyetem híroldala, az MIT Technology Review.

CRISPR-Cas9

A CRISPR-Cas9 egy viszonylag friss, 2012-es genomszerkesztő rendszer. Több fehérjéből áll, ezek egyike az ollóként működő DNS-vágó enzim (Cas9). A Cas9 olyan rövid RNS-ekből álló vezető szálakhoz kapcsolódik, amelyek a DNS specifikus szekvenciáit célozzák meg. A vezető szál mondja meg tehát az enzimnek, hol vágjon, módosításával pedig irányítani lehet az ollót.

Az eredeti ötlet persze nem szuperkutyák létrehozását célozta meg, hanem olyan ebek kitenyésztését, amelyeknél mutációk révén emberre jellemző betegségek – például Parkinson-kór – alakulnak ki, így orvostudományi célokra lehet őket felhasználni.

Egy beagle Forrás: Alastair D'silva +61-2-62923606

„A kutyák anyagcseréje, fiziológiája és anatómiai jellegzetességei közel állnak az emberéhez” – írták a lapban a kutatók, akik hozzátették: nem akarnak izomkolosszus ebek kereskedelmi célú tenyésztésével foglalkozni.