2018-ra elkészül a NASA Mars-utazásra alkalmas hordozórakétája

2015.10.23. 15:46

A Saturn V rakéta után majdnem 40 év elteltével először épít újra ember szállítására alkalmas, minden eddiginél nagyobb hordozórakétát az amerikai űrügynökség

A Space Launch System (SLS) a valaha épült legerősebb rakéta lesz, amely alkalmas lesz a Föld körüli pályán túli célpontok felfedezésére is. A rakéta terve teljesítette az amerikai kritikus tervezési felülvizsgálat (critical design review, CDR) minden pontját, így hamarosan megkezdődhet az építés.

Kiterjeszti az emberi jelenlétet az űrben

Véglegesítettük az SLS tervét, sikeresen végrehajtottuk a rakétahajtóművek és gyorsítórakéták tesztelésének első körét, és az első repüléshez szükséges valamennyi nagyobb alkotórész gyártását elkezdték” – mondta Bill Hill, a NASA egyik szóvivője.

Az SLS rakéta fantáziarajzaForrás: NASA

„Akadtak kihívások és még több áll előttünk, de ez a felülvizsgálat megerősíti azt, hogy jó úton járunk az SLS első repülése felé, ami kiterjesztheti majd az állandó emberi jelenlétet a távolabbi űrbe.”

Megkezdődhet az űrhajózás új korszaka

Az SLS magassága 98 méter és 70 tonna hasznos teher felemelésére képes a két gyorsítórakéta és a négy R-25 rakétahajtómű segítségével. Az SLS tervezett jövőbeni fejlesztésével a kapacitást 130 tonnára kívánják emelni.

Az folyékony hidrogén és oxigén üzemanyagot tartalmazó első fokozat magassága 61 méter, átmérője majdnem 8,5 méter.

Az SLS rakéta vázlatos felépítéseForrás: NASA

A szakemberek 2017-re tervezik a végső engedély megszerzését, a gyártás, az összeszerelés és tesztelés befejezése után. 2018-ban pedig elrajtolhat első repülésére az űrhajózás új korszakát jelentő rakéta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK