Azt mondják, ne ítéljünk meg egy könyvet a borítója alapján. Úgy tűnik azonban, a macskáknál nem igaz ez a mondás, mert a színűk sok mindent elárul a természetükről, állítják amerikai kutatók.

A kalikó vagy trikolor (teknőc és fehér mintás) macskák régóta hírhedtek antiszociális viselkedésükről. 1895-ben Henry Huidekoper – egy amerikai tábornok, aki elvesztette a fél karját a gettysburgi csatában – „nem túl szeretetteljes, sőt néha gonosz és rossz természetű” állatoknak nevezte ezeket a macskákat. Úgy tűnik, most a kutatók is alátámasztják ezt a véleményt.

A trikolor nőstények agresszívak

A davisi Kaliforniai Egyetem állatorvos kutatói úgy vélik, hogy kapcsolatot találtak a macskák szőrszíne és az emberek irányába tanúsított agresszív viselkedése között.

Itt nem is néz ki olyan vérszomjasnak a kalikó cica, pedig elég rossz a természeteForrás: Wikimedia Commons

A Journal of Applied Animal Welfare Science folyóiratban megjelent tanulmányukhoz egy online felmérést használták. Ebből az derült ki, hogy a trikolor nőstények sokkal agresszívebbek az emberekkel szemben, mint más színezetű macskák.

A boci se olyan jámbor

A felmérésre 1274 macskatulajdonos válaszolt. A kérdések között szerepelt, hogy sorolják fel a macskáik mindennapi interakcióknál, kézbe vételnél és állatorvosnál tanúsított agresszív viselkedésének gyakoriságát és mértékét. A válaszok alapján a macskákat egy agresszivitási skálán rangsorolták.

A különféle színcsoportok agresszivitási értéke alapján a kutatók megerősítették: a trikolor (kalikó) nőstények a fekete-fehér (boci) és a szürke-fehér macskákkal együtt voltak a leggyakrabban agresszívek az emberekkel szemben.

A cirmos cicák a barátságosabbak közé tartoznakForrás: Wikimedia Commons

A hím trikolor macskák ritkák. A narancs és a fekete szőrszín génjei mind az X-kromoszómán helyezkednek el, és mivel a nőstényeknek (az emberekhez hasonlóan) két X-kromoszómájuk van, ezért hordozhatják mindkét gént. Egyik gén sem domináns, ezért alakul ki a szőrzet véletlenszerű narancs-fekete mintázata.

Legbékésebbek az egyszínű és a cirmos cicák

A tanulmányból az is kiderült, hogy a fekete-fehér macskák különösen agresszívak, ha felveszik őket, a szürke és fehér cicák pedig fújnak az állatorvosoknál. A kalikó nőstények a hétköznapi interakcióknál válhatnak nehezen kezelhetővé.

A jó hír a macskatartók számára, hogy az Elizabeth Stelow állatorvos által vezetett kutatás szerint a cicák összességükben azért elég jó természetűek. Ha azonban a tulajdonosok a maximális kedvességet és minimális gondot várják el macskáiktól, érdemes fekete, szürke, fehér vagy cirmos cicát választaniuk.