Megfejtették egy távoli fekete lyuk felvillanásának okát

2015.10.28. 11:45

A kutatók már korábban figyeltek meg felvillanásokat fekete lyukaknál, azt azonban nem tudták megmondani, pontosan mi okozza ezeket. Egy új megfigyelés révén azonban a NASA tudósainak sikerült megállapítania, hogy egy távoli, nagyon nagy tömegű fekete lyuknál a koronakidobódás következtében történik röntgenfelvillanás.

A következtetést a kutatók a NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) csillagászati műhold és a NASA Swift űreszközének megfigyelésére alapozták. A Swift – mely a gamma- és röntgenkitöréseket figyeli – 2014 szeptemberében vette észre, hogy egy távoli (324 millió fényévre lévő) nagyon nagy tömegű (szupermasszív) fekete lyuk, a Markarian 335 hatalmas felvillanást (flerjelenséget) produkál.  

Fekete lyuk felvillanása (illusztráció)Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az űreszközök adatait áttanulmányozva derült ki, hogy a flert a fekete lyuk koronájának kilövellése és összeomlása okozta.

A művészi ábrasor azt mutatja, hogy az elmozduló képződmény, vagyis a korona röntgenfelvillanást képes produkálni a fekete lyuk körül. A korona (az ábrákon lila színnel feltüntetve) először a fekete lyuk belseje felé gyülekezik (bal oldali kép), egyre fényesedik, majd kilő a fekete lyuk közeléből (középső és jobb oldali kép). A csillagászok nem tudják, hogy a korona miért mozdul el, azt azonban sikerült kideríteni, hogy a folyamat egyre fényesebb röntgensugárzást produkál, amit a teleszkópok észlelni tudnakForrás: NASA/JPL-Caltech
A fekete lyuk koronája

A szupermasszív fekete lyukak önmagukban nem bocsátanak ki fényt, az őket gyakran körülvevő forró anyagkorong azonban erősen izzik. Az izzás azért jön létre, mert a fekete lyuk erős gravitációja magába húzza a környező gázokat, amik ettől felmelegednek, és különböző hullámhosszakon fénylenek. A fekete lyukak környékéről érkező sugárzás másik forrása az úgynevezett korona. A korona olyan nagyenergiájú részecskékből áll össze, amik röntgensugárzást produkálnak, megjelenésük és keletkezésük részletei azonban egyelőre nem ismertek a tudomány számára.

„Ez az első alkalom, hogy a korona kilövését a flerhez tudjuk kötni” – mondta Dan Wilkins, a fekete lyukhoz kapcsolódó jelenséget leíró új tanulmány vezető szerzője a kiadott sajtóközleményben. „Az új eredmények közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy hogyan lehetnek a nagyon nagy tömegű fekete lyukak a világegyetem legfényesebb objektumai” – tette hozzá Wilkins.

Természetesen számos rejtély megoldatlan maradt, így például az sem ismert, hogy mi okozza a fekete lyuk koronájának kilökődését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK