Hiányzik a földnek a kihalt óriásemlősök trágyája

klíma
Az utolsó, a Würm-glaciális volt a legnagyobb eljegesedés. Ebben az időben az Alföld területén jégkori nagyvadak, így például mamutok éltek
Vágólapra másolva!
Az óriási testű szárazföldi és vízi emlősök kihalása vagy számuk rohamos csökkenése megfosztotta a Földet az egyik fő fertilizációs forrásától: a mamutok, orrszarvúk, masztodonok és cetek ürülékéből, vizeletéből és lebomló tetemükből származó tápanyagoktól - mutatták ki tanulmányukban amerikai és brit tudósok.
Vágólapra másolva!

Az utolsó jégkorszak végéig ezek az állatok - köztük a költöző madarak és a vándorló halfajok - kulcsszerepet játszottak a szárazföld és a vizek termékenységének megőrzésében, mert a tápanyagokat nagy távolságokra juttatták el.

"A múltban ezek az óriások egyenletesebben oszlatták szét a tápanyagokat, köztük a foszfort és a nitrogént a világon, ezzel az egész Föld termékenységét növelték: nagy távolságokat jártak be, így a természeti erőforrásokban bővelkedő centrumoktól messze eső ökoszisztémákba is elszállították a tápanyagokat" - mondta Christopher Doughty, az Oxfordi Egyetem ökológusa, az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmány egyik szerzője.

Forrás: Origo

Óriások bolygója

"Bolygónk bizonyos értelemben az óriások földje volt, mielőtt az ember meghódította volna. Tízezer évvel ezelőtt azonban ezeknek a gigászi emlősöknek mintegy 150 faja halt ki a klímaváltozás és az emberi tevékenység együttes hatására" - hangsúlyozta Joe Roman, a Vermonti Egyetem biológusa.

Az utolsó jégkorszak 48 leghatalmasabb növényevő emlősfaja - köztük az elefántok és rokonaik 16, az orrszarvúk kilenc, az óriáslajhárok nyolc faja - közül mára összesen kilenc maradt, az amerikai kontinensen pedig egy sem.

A kutatók kiszámították, hogy mielőtt az utóbbi évszázadokban a kereskedelmi célú bálnavadászat egyes helyeken akár 90 százalékkal is csökkentette a cetek egyedszámát, ők és más tengeri emlősök évente mintegy 340 ezer tonna foszfort szállítottak szaporodási helyüktől az óceánok nyílt vizére. Mára ez a mennyiség a 23 százalékára, évi 74 ezer tonnára zuhant - olvasható a tanulmányban.